Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Turska je od vitalnog značaja za rješavanje izbjegličke krize

merkel3

Dogovor Evropske unije o raspodjeli 160.000 izbjeglica širom Evrope samo je prvi korak u rješavanju izbjegličke krize, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka u Bundestagu. Ona je dodala i da bi članice Evropske unije na rješavanju problema trebalo da rade zajedno sa zemljama koje su primile ogroman broj izbjeglica kao što je Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel, čija je vlada preuzela vodeću ulogu u rješavanju izbjegličke krize, koja je nastala zbog dolaska preko 500.000 migranata u Evropu ove godine istakla je da je “duboko ubjeđena da ono što treba Evropi nije samo privremeno selektivno preseljenje izbjeglica širom kontinenta, nego uspostava trajnog procesa fer raspodjele izbjeglica svim članicama unije”.

“Napravili smo prvi korak, ali smo daleko od trajnog rješenja”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka smatra da uzroke krize ne treba rješavati samo Evropska unija, nego da se u taj proces moraju uključiti i Rusija i SAD. Njeno mišljenje je da su podjele u međunarodnoj zajednice po pitanju sukoba u Siriji, posebno podrška Rusije predsjedniku Basharu al-Assadu, djelimično krivci za neuspjeh u pronalasku političkog rješenja za rat koji traje već četiri i po godine.

Merkel je potvrdila kako su lideri EU obećali najmanje milijardu eura (1,12 milijardi dolara) pomoći za sirijske izbjeglice, te da je Turska ključ za rješavanje krize.

“Samo u saradnju sa Turskom možemo osigurati naše vanjske granice. Moramo imati jači angažman u tranzitnim zemljama i podržati stambeno zbrinjavanje izbjeglica, sveukuponu pomoć u borbi sa krijumčarenjem ljudima”, istakla je Merkel u njemačkom parlamentu.

Za 5. oktobar planiran je sastanak Jean-Claude Junckera, predsjednika EK i Donald Tuska, predsjednika Vijeća EU sa Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Turske.

Trenutno Turska je zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u svijetu. Procjenjuje se da je samo iz Sirije došlo oko dva miliona izbjeglica. Turska je u proteklih pet godina u te svrhe potrošila oko osam milijardi dolara.

Nakon evropske konferencije u srijedu uvečer Merkel je naglasila da u razgovore o rješavanju krize u Siriji treba uključiti i predsjednika Assada, ali i SAD, Rusiju, te važne regionalne partnere, između ostalih, Iran i Saudijsku Arabiju.