Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve kategorije vozila i dalje ne mogu iz Srbije u Hrvatsku

hrvatska-srbija-granica-kamioni

Na Graničnom prijelazu Batrovci i dalje su kilometarske kolone i sa jedne i druge strane jer hrvatski graničari od sinoć iza ponoći ne dozvoljavaju prelazak vozila sa srbijanskim registarskim oznakama, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Što se tiče protočnosti prometa na državnoj granici sa Srbijom i dalje se ne propuštaju sve kategorije vozila srbijanskih registracijskih oznaka, od čega su izuzeta teretna vozila koja prevoze lako kvarljivu i ADR robu”, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Ističu da je GP Tovarnik otvoren za putnički i teretni prevoz, osim za vozila sa srbijanskim registracijskim oznakama. Zabrana se ne odnosi na granične prijelaze s BiH.

Prema ranijim navodima srbijanskih medija, radi se o odgovoru vlasti Hrvatske na protumjere Srbije, koje su stupile na snagu od ponoći, povodom odluke Hrvatske da zatvori za teretni promet granične prelaze prema Srbiji, ali i zabrani uvoz hrvatskih proizvoda.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sinoć je na GP Batrovci izjavio kako Hrvatska “ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obje zemlje“ jer nije ispunila zahtjeve.

Podsjetimo, hrvatski ministar Ranko Ostojić jutros je izjavio kako će mjere o zabrani za putnički promet, autobuse i osobne automobile sa srbijanskim registracijskim oznakama ostati na snazi sve dok se ne otvori granični prelaz Horgoš, između Srbije i Mađarske.

U Hrvatsku ušlo više od 51.000 izbjeglica

Iz MUP-a Republike Hrvatske navode da je do danas u ovu zemlju ušlo više od 51.000 izbjeglica.

“Tokom jutra na području Iloka i Tovarnika ušlo je više od 3.500 osoba, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno nalazi nešto više od hiljadu ljudi”, dodaju iz MUP-a Hrvatske.