Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

UZNEMIRUJUĆE Više od 715 hodočasnika poginulo u Meki (FOTO/VIDEO)

24/09/2015

Civilna zaštita Saudijske Arabije je saopćila da je bilans stradalih u jutrošnjem stampedu na Mini porastao na 717 poginulih i 805 povrijeđenih osoba.

Do tragične nesreće hodočasnika hadža na Mini kod Mekke, jednom od najvećih svetišta muslimana, u Saudijskoj Arabiji, došlo je na pokretnim stepenicama kojima se hodočasnici kreću nakon simboličnog bacanja kamenčića na šejtana, što je dio vjerskog obreda na ovom mjestu, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Stampedo se desio na pokretnim stepenicama kojima dok su se hodočasnici spuštali ka izlazu, koji vodi ka Mekki. Na mjestu nesreće angažirane su brojne ljekarske i druge ekipe koje pomažu stradalim hodočasnicima.

Angažirano je više od 4.000 medicinskog i osoblja za spašavanje i 200 vozila hitne medicinske pomoći, koja prevoze unesrećene do bolnice. Civilna zaštita Saudijske Arabije je saopćila da je prema posljednjim informacijama u stampedu na Mini život izgubilo najmanje 310, a povrijeđeno nekoliko stotina osoba.

Međutim, na osnovu zasad nepotvrđenih informacija, strahuje da bi bilans stradalih mogao i dalje rasti.

Brdo Mina se nalazi u blizini Mekke i na njemu hodočasnici hadža obavljaju obred simboličnog bacanja kamenčića na šejtana.

Među poginulim i povrijeđenim budućim hadžijama u stampedu na brdu Mina nema vjernika koji su doputovali u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrdio je rukovodilac Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH Nezim Halilović u telefonskoj izjavi za Anadolu Agency.

Među stradalim hodočasnicima nema ni onih koji su na hadž otputovali iz Kosova, Crne Gore i Albanije, potvrdili su zvaničnici tamošnjih islamskih zajednica za AA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.