Merkelova stranka želi omogućiti azilantima da dobiju radnu dozvolu u Njemačkoj

azil-njemacka

CDU, partija njemačke kancelarke Angele Merkel, i stranka Zelenih u Njemačkoj podnijeli su odvojene inicijative da se na nivou Evropske unije omogući izbjeglicama i azilantima dobijanje radne dozvole ukoliko imaju odgovarajuću kvalifikaciju ili deficitarno zanimanje.

Ovaj prijedlog izazvao je veliku debatu u Njemačkoj, a protiv nje su predstavnici SPD-a, ali i pojedina stručna udruženja i instituti, pišu Nezavisne novine.

Argumente “za” obrazložio je Kristijan Bojmler, potpredsjednik CDU, kazavši da je suludo očekivati da će podnosioci azila koji su pobjegli od rata iz Sirije tokom obrade zahtjeva za azil otići nazad u Siriju da bi tamo izvadili potvrde o školovanju i u ambasadi podnijeli zahtjev za dobijanje radne dozvole u EU.

“Moramo srušiti taj zid između procedura za obradu zahtjeva za azil i procedura za dobijanje radne dozvole. Onaj ko može dokazati odgovarajuće kvalifikacije trebalo bi automatski da dobije radnu dozvolu”, rekao je Bojmler.

Protivnici, pak, smatraju da bi takva procedura bila nehumana i da bi to, u praksi, značilo da bi izbjeglice koje dolaze u EU na ulazu u taj blok trebalo kontrolisati i propuštati ili vraćati u skladu s tim imaju li odgovarajuće zanimanje.

“Znači li to da mi hoćemo da azilante razvrstavamo po klasama pa da kvalifikovane za pojedina zanimanja zadržavamo, a ostale šaljemo u barake za masovni boravak, odakle ih deportujemo? Time na ciničan način dijelimo te ljude na one koji nam koriste i one koji nas iskorištavaju”, rekao je Klaus Bartel, potpredsjednik Komisije za privredu SPD-a u njemačkom parlamentu.

Cijela debata raspirila se nakon što su poslanici njemačkih Zelenih Brigita Potmar i Folker Bek uputili pismo predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru da se omogući ova opcija.

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, ocjenjuje da se radi o debatama koje se u Njemačkoj vode zbog usvajanja novog migracionog zakonodavstva. Istakao je da se donekle senzacionalističke informacije u njemačkim medijima pojavljuju zbog ljetnog perioda i da ne vjeruje da će takva rješenja biti ikada usvojena.

“Ali i ako budu, BiH je proglašena sigurnom zemljom, zahtjevi za azil će biti rješavani po skraćenim procedurama, tako da smatram da oni neće ni imati vremena da apliciraju za radnu dozvolu, s obzirom na to da će njihov kompletan zahtjev biti riješen za manje od sedam dana”, rekao je on.