Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Migranti, desnica i strah od islama: Nikad više izazova pred Evropom

nacisti

Evropa se suočava s nizom izazova povezanih s migrantskim valom, kao što je jačanje krajnje desnih partija, širenje straha od islama i stvaranje populističkog fronta među vladama, pišu svjetski mediji.

Neki od njih smatraju da bi partije centra trebalo da preuzmu inicijativu tako što će umjesto imigracije, rase i muslimana, u fokus vratiti stvarne probleme koji ugrožavaju političku i ekonomsku stabilnost, kao što su korupcija, pranje novca i nelegalno bogaćenje elita, prenosi Radio Slobodna Evropa.

The Guardian navodi da istraživanje javnog mnijenja pokazuje da levičarska stranka švedskog premijera Stefan Löfvena, može ostati najveća u Švedskoj, kao što i jeste više od jednog veka.

“Ali, glavna partija centra desno, Umjerena stranka, i njeni partneri suočavaju se sa izazovom desničarskih populističkih Švedskih demokrata, koji bi mogli da okončaju ravnotežu moći,“ tvrdi Guardian.

“Da li Njemačka može preživjeti islam?” pita se Matthew Karnitschnig, glavni evropski dopisnik političkog portala Politico, koji kaže da je to pitanje još jednom u centru pažnje te zemlje zbog nasilnih protesta koji su uslijedili nakon brutalnog ubistva Nijemca, koje su navodno počinile dvije muslimanske izbjeglice, kao i objavljivanje nove knjige pod naslovom “Neprijateljsko preuzimanje, kako Islam zaustavlja napredak i ugrožava društvo”.

“Nema ničeg novog u takvim sukobima, ili čak o debati o islamu. Međutim, ono što je prošle sedmice otkriveno, jeste stepen do kojeg izbjeglički priliv od 2015. godine nastavlja da dominira politikom zemlje i podržava krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD),“ piše Karnitschnig.