Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mihajlović: Srbija šesta u Evropi po procentu žena uključenih u parlament

zorana mihajlovic

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će dodatno poboljšati položaj žena u društvu, najvjerovatnije biti usvojen tokom leta.

Mihajlović je, uoči početka konferencije “Uticaj žena – Mogu li žene da promijene Srbiju”, koja je održana u Beogradu, istakla da će se tim zakonom stvoriti uslovi da mnogo više žena bude uključeno u poslovni, društveni i socijalni život.

Takođe, kako je dodala, poslodavcima će biti zabranjeno da prilikom zapošljavanja ženu pitaju da li je udata i da li planira djecu.

Ona je dodala da se čeka još samo mišljenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon čega će prijedlog zakona ići na usvajanje u Vladu Srbije, objasnivši da je u pitanju krovni zakon zbog kojeg će i neki drugi zakoni morati da se mijenjaju.

“Srbija je šesta zemlja u Evropi po procentu žena koje su uključene u parlament”, naglasila je Mihajlović i podsjetila na to da ta zemlja ima ženu guvernera, ženu predsjednika parlamenta, pet žena članova Vlade Srbije, što je znak da su žene podjednako sposobne kao i muškarci da vode svaku instituciju.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević rekao je da to ministarstvo radi na poboljšanju položaja žena u društvu i da je 12 nevladinih organizacija prošlo na konkursu za projekte koji se bave tim pitanjem.

On je dodao da se preko Nacionalne službe za zapošljavanje osnažuju žene u zapošljavanju i da je u 2016. godini preko te službe bilo uključeno više od 70.000 žena u aktivne mjere zapošljavanja.

Predstavnica kompanije “Ikea” u Srbiji Maja Vujašković Đurainović naglasila je da se položaj žena u društvenom i poslovnom životu mijenja i da one osvajaju sve važnije uloge.

Ona je dodala da kompanija u kojoj radi vodi računa o tome da žene budu zastupljene u menadžmentu, poručivši da ženu treba osnažiti i u porodici.