Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija iz beograda

I Vučić čestitao Bidenu, ministarku Mihajlović izvrijeđali i zasuli negativnim komentarima

vucic mihajlovic1 (1)

Predsjednik Srbije je dan ranije 7. novembra rekao je da će Bidenu čestitati na izboru za predsjednika SAD, ali je dodao da mu se “neće ulizivati”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 8. novembra Joe Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vučić je Bidenu čestitao na svom Twitter nalogu, uz poruku da želi dobru saradnju Srbije i SAD, kao što je bila sa administracijom Donalda Trumpa.

“Iskrene čestitke. Želim Vam mudrosti i odlučnosti da se suočite sa postojećim izazovima na dobrobit Amerike i svijeta. Nadam se nastavku dobre saradnje sa Vama, kakvu smo imali i sa Trumpom, na čemu sam mu veoma zahvalan”, napisao je predsjednik Srbije na Twitteru.

Predsjednik Srbije je dan ranije 7. novembra rekao je da će Bidenu čestitati na izboru za predsjednika SAD, ali je dodao da mu se “neće ulizivati”.

“Sačekaću do jutra sa zvaničnom čestitkom, ne mogu da budem u prvih 50 belosvjetskih… razumjeli ste me. Ima ih mnogo, u redu su, guraju se, ne mogu da stojim u redu”, izjavio je predsjednik Srbije 7. novembra uveče tokom obilaska kovid bolnice u izgradnji u Batajnici kod Beograda.

On je odgovarajući na pitanja novinara naveo da nikada ni jednu ružnu riječ za Bidena nije rekao, ali je dodao da bi Beogradu bilo lakše u vezi dijaloga sa Kosovom da je pobijedio Tramp.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je 8. novmebra na svom Instagram profilu napisala da su SAD dobile predsjednika demokratu, a posebno važnim istakla je izbor prve potpredsjednice SAD Kamale Harris.

“Pobjeda je ženskog roda”, napisala je Mihajloivć koja je objavila fotografiju Bidena i Harris. Na tu objavu uslijedilo je niz negativnih i uvredljivih komentara pratilaca i korisnika Instagrama.

View this post on Instagram

Sjedinjene Američke Države dobile su predsednika demokratu – Džo Bajdena. I kao što je veliki Mahatma Gandi govorio: Duh demokratije ne može se nametnuti spolja. On mora izrasti iz unutrašnjosti naroda. Ali #SAD?? je dobila i potpredsednicu. Jer, pobeda je ženskog roda! ?? Važno je da u godinama koje posvećujemo borbi za rodnu ravnopravnost još jedna žena osvoji značajnu političku poziciju. Verujem da će Kamala Haris, kao prva potpredsednica u istoriji #SAD, vođena demokratskim principima, doprineti boljem položaju žena. Jer, to je #demokratija – ravnopravno društvo u kojem građanke i građani imaju jednake mogućnosti da ostvare ono što žele! #zoranamihajlovic #uselection #presidentialelection

A post shared by Prof. dr Zorana Mihajlović (@zorana_dpm) on

Podsjećamo, predsjednik Srbije je 4. septembra u Bijeloj kući u prisustvu Donalda Trumpa potpisao sa premijerom Kosova Avdullahom Hotijem Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa. Kao dio tog dogovora u Beogradu je 22. septembra otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Beograd i Priština uz posredstvo Evropske unije vode pregovore o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultiraju pravno obavezujućim sporazumom. U međuvremenu se u pregovore između Srbije i Kosova uključila i američka administracija kada je Donald Trump, početkom oktobra prošle godine, imenovao tadašnjeg ambsadora u Njemačkoj Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog.