Milica Marković se susrela s predsjednikom PSVE Agramuntom

260117 markovic – predsjednik psve 1a

U okviru redovnog januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, članica Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković sastala se s predsjednika PSVE-a Pedrom Agramuntom.

Tom prilikom, Marković je informisala predsjednika Agramunta o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i određenim obavezama Bosne i Hercegovine kao članice Vijeća Evrope.

Razmijenjene su informacije o poziciji BiH kao zemlje pod monitoringom u Vijeću Evrope te je konstatovano da je posljedni izvještaj o monitoring statusu Bosne i Hercegovine razmatran u oktobru 2013. godine te da je u toku priprema novog izvještaja.

Milica Marković je obavijestila predsjednika da je prihvaćena aplikacija Bosne i Hercegovine za status kandidata za članstvo u EU te da je u BiH stigao i upitnik koji institucije naše zemlje treba da popune i dostave na razmatranje Evropskoj komisiji.

Predsjednik Agramunt je istakao da u Vijeću Evrope postoji interes za dobru poziciju BiH kao zemlje koja se priprema da dobije status kandidata u Evropskoj uniji ali i želja da BiH ispuni sve preostale obaveze koje stoje pred njom kao članicom Vijeća Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.