Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milijardu eura za BiH u sljedeće tri godine

ivanic

Nakon mjeseci u kojima se “reformska agenda” činila kao urbana legenda ili mitsko biće, za koju su svi čuli, ali ju niko nije vidio, čini se kako je ona napokon okončana, a sad slijedi onaj teži dio – njeno provođenje, piše Dnevni list.

Naime, na konferenciji za novinare Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je kako su se entitetske vlade i Vijeće ministara BiH dogovorili i usaglasili oko “reformske agende” kao jednog od ključnih uvjeta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU. Tako u i oni jučer razmatrali “agendu” za BiH koja utvrđuje glavne planove Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada za socijalno-ekonomske reforme. Kako je šira javnost obaviještena, dokument “precizira provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje i smanjiti opterećenja na rad, poboljšavanje učinkovitosti javne uprave, jačanje kapaciteta tržišta rada, unaprjeđenje fiskalne održivosti i financijsku stabilnost”.

Koordinacija i “Sejdić i Finci”

“Predsjedništvo je zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da u saradnji s potpisnicima kontinuirano radi na provođenu reformi i da to bude u skladu s “Master planom procesa integriranja BiH u Evropsku uniju” – istakao je Ivanić.

S obzirom kako je pitanje svih pitanja trenutno katastrofalna financijska slika zemlje, on je potvrdio kako bi se u domaće proračune u sljedeće tri godine trebalo “sliti” oko milijardu eura, a oko 500 miliona eura bit će osigurano za infrastrukturne projekte i druge programe. Kada je u pitanju “Master plan”, Ivanić ističe kako su u njemu definirani programi i vremenski rokovi kako bi BiH do kraja 2017. godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

“Tim planom predviđeno je rješenje pitanja uspostavljanja mehanizma koordinacije i implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, sve s ciljem kako bi BiH početkom sljedeće godine podnijela zahtjev za status kandidata”, poručio je Ivanić.

Članstvo u EU

Napomenimo kako je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH razmatrano i pitanje uspostave učinkovitog mehanizama koordinacije za evropske integracije, koji bi trebao osigurati da BiH s Unijom o procesu pridruživanja “razgovara jednim glasom”. Podsjećanja radi, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, odnosno toga da BiH prema vani govori jednim glasom, uvjet je da bi BiH mogla uputiti kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u EU.

“Zadužili smo Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana donese odluku o tome i poduzme mjere za funkcioniranje tog tijela, istaknuo je Ivanić. Još jednom je podcrtao kako je Predsjedništvo sve radilo kako bi ubrzali procese koji se tiču članstva u “evropskoj porodici” kako bi nakon provođenja reformi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo.