Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mina: Cilj da zadržimo 2.000 radnih mjesta bit će ostvaren

delegacija-eu-u-bih111

Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava organizirao je posjetu malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima u općinama Srebrenik i Lukavac, koji su dobili grant sredstva u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Šef sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina izjavio je pred današnju posjetu Srebreniku i Lukavcu da se navedeni program, koji je započet odmah nakon poplava sa idejom da se odgovori na najvažnije i najhitnije potrebe, sastoji iz četiri komponente.

Prva komponenta, kako je rekao, odnosila se na finansiranje obnove javnih institucija, prvenstveno obrazovnih, kako bi se djeca mogla vratiti u škole i vrtiće, druga na obnovu stambenih jedinica, a treća na finansiranje malih infrastrukturalnih projekata kao što su obnova dionica puteva, mostova te malih projekata u vezi sa vodosnabdijevanjem.

Istakao je da je posljednja komponenta, u okviru koje su i organizirane današnje posjete, komponenta gdje je najteže izvršiti evaluaciju i sagledati opipljive rezultate, jer se radi o ekonomskom oporavku malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih proizvođača.

– Naš cilj je bio da zadržimo 2.000 radnih mjesta i u ovom trenutku je sigurno da će taj cilj biti ostvaren – kazao je Mina i dodao da će do kraja ovog projekta vjerovatno i prevazići neke inicijalne ciljeve.

Međutim, naglašava da su u potpunosti svjesni da ne mogu odgovoriti na sve potrebe jer su izuzetno velike.

Karakteristika programa su, istakao je, izuzetno stroge procedure koje se odnose na nabavke ili odabir korisnika programa, jer su htjeli osigurati potpunu transparentnost.

Dodao je da je, s obzirom na to da su sredstva ograničena, jasno da svi koji su se prijavili ne mogu biti odabrani te da program nalaže odabir onih koji su u najvećoj mjeri ispunili sve stroge uvjete i zahtjeve.