Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Jusko razgovarao sa komesarom Hahnom

jusko – hahn

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, na poziv komesarke Evropske komisije Violete Bulc učestvuje na ministarskom sastanku zemalja dunavske regije koji se održava u okviru TEN-T dana u Roterdamu (20. – 22. juna).

Na marginama sastanka TEN-T dana, danas je održan sastanak s komesarom Europske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Delegacija BiH, predvođena ministrom Juskom, izvijestila je komesara Hahna o napretku BiH u provedbi “soft mjera”, gdje su od četiri mjere u potpunosti realizovane dvije, dok je realizacija druge dvije mjere u završnoj fazi.

Ministar Jusko, govoreći o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, izvijestio je komesara Hahna da je Bosna i Hercegovina u najkraćem roku pribavila novu saglasnost na izmjene projekta od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, novu saglasnost Agencije za vodno područje rijeke Save, te novu okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nakon okončanja žalbenog postupka u postupku odabira izvođača, očekuje se početak radova na mostu koji je dio Koridora 5C.

Također, ministar Jusko je informisao komesara Hahna da se od Republike Hrvatske očekuje dostavljanje izmijenjenog prostornog plana čime bi se ubrzale aktivnosti na gradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Komesar Hahn je pozdravio vidljivi napredak u ovoj oblasti, naglašavajući neophodnost usvajanja okvirne prometne strategije na nivou BiH, prije Samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, 4. jula, čime će biti otvorena mogućnost pristupa fondovima EU.

Ministar Jusko posebno je naglasio komesaru Hahnu dobru saradnju s entitetskim ministarstvima, istaknuvši da će Ministarstvo na čijem je čelu uvijek biti dio rješenja. Na kraju, ministar Jusko je posebno zahvalio komesaru Hahnu na podršci koju on osobno i EU pružaju BiH.