Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarski forum “EU-Zapadni Balkan” u Sarajevu

mektic konferencija (2)
Foto: I. Kralj

Bosna i Hercegovina je domaćin Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova „EU- Zapadni Balkan“, koji će biti održan 7. i 8. decembra u Sarajevu.

Skup organiziraju ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine, na poziv Luksemburga kao zemlje koja predsjedava Vijećem Evropske unije i u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.

– Bosna i Hercegovina će početkom ove sedmice biti centar najvažnijih sigurnosnih i pravosudnih zbivanja u Evropi, na kojem će učestvovati 14 nadležnih ministara iz regiona i Evropske unije, te resorni komesari iz Evropske komisije – najavljuju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako navode, ministar Mektić će prvog dana konferencije, zajedno s kolegom iz Luksemburga, zemlje predsjedavajuće Vijećem EU, okupiti ministre unutrašnjih poslova regiona na kojoj će se razgovarati i donijeti smjernice budućeg djelovanja o trenutno gorućim pitanjima za region i Evropsku uniju, a to je zajednička borba protiv terorizma, problema migranata i nelegalne trgovine oružjem.

Iz Ministarstva navode da se, zahvaljujući rezultatima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH uradilo na polju suzbijanja ilegalne trgovine oružjem, BiH nametnula kao lider u ovoj oblasti i, kako saznajemo, u narednom periodu bi mogla postati centar iz kojeg bi se koordinirale zajedničke aktivnosti u regionu kada je u pitanju borba protiv ovih krivičnih dijela i terorizma, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja u svijetu i kod nas.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da je ovo skup koji će okupiti najznačajnije aktere u oblasti sigurnosti i pravosuđa iz regiona, ali i Evropske unije.

– Ukazano nam je veliko povjerenje samom činjenicom da smo domaćini ovakvog skupa na kojem će se donositi ključne odluke budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv terorizma, nelegalnih migracija i trgovine oružjem kao i pravosudnom saradnjom, posebno kada su u pitanju istrage i dokazivanje krivičnih djela terorizma. Na ovom skupu želimo pokazati spremnost za zajedničko djelovanje, što je glavni uslov da u borbi protiv ovih sigurnosnih prijetnji mi budemo pobjednici – naveo je ministar Mektić.

Kako je ranije najavljeno, Ministarski forum je izuzetno važan godišnji skup na kojem se razmatra trenutno stanje i napredak u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa i definiraju smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i pitanja migracija.