Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova u Sarajevu (FOTO)

ministri press (2) mektic

U organizaciji Ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu otvoren dvodnevni Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU- Zapadni Balkan“, koji je okupio regionalne i evropske sudske te policijske stručnjake, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prilikom zvaničnog otvorenja Foruma, zahvalio je Luxsemburgu koji trenutno predsjedava Vijećem Europske unije na iniciranju današnjeg sastanka gdje će se razmatrati stanje u oblastima ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa.

“Posebnu zahvalnost upućujem Evropskoj komisiji na sveobuhvatnoj pomoći koju pruža zemljama regiona, a zahvaljujem se i zemljama regiona na prisustvu”, kazao je Mektić.

Istakao je kako će tokom današnjeg i sutrašnjeg zasjedanja biti govoreno o zajedničkom djelovanju protiv organizovanog kriminala, terorizma i izazovima migracija.

“Treba reći da je potrebno da na ove sigurnosne izazove djelujemo zajedničkom akcijom. Ovaj Forum dokazuje našu spremnost da se usmjerimo na suzbijanje svih sigurnosnih prijetnji regiona i Evropske unije. Drago nam je što se ovogodišnji susret održava u BiH i zahvaljuem se na ukazanom povjerenju, želim gostima ugodan boravak u Sarajevu. Žalim što određen broj delegacija iz EU nisu bile u mogućnosti da prisustvuju zbog guste magle”, kazao je Mektić.

Forumu prisustvuju i ministar migracija i vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn, kao i Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.