EU u fokusu

Ministri četiri najveće ekonomije eurozone traže oporezivanje internetskih firmi

12/09/2017

Četiri najveće ekonomije eurozone traže da velike internetske kompanije budu oporezovane temeljem prihoda koje ostvaruju, a ne dobiti, u nastojanju da ih spriječe da se okoriste niskim stopama poreza u nekim zemljama članicama, objavio je portal euobserver.

U zajedničkom pismu estonskom predsjedništvu i Evropskoj komisiji (EK), ministri finansija Francuske, Njemačke, Italije i Španije traže od EK da uvede kompenzacijski porez na prihode kako bi internetske kompanije mogle plaćati poreze tamo gdje prihode ostvaruju, a ne u zemlji gdje su registrirane.

Trenutno, kompanijama poput Google-a, Apple-a, Facebooka i Amazona, tzv. Gafa, dopušteno je plaćati minimalna poreze u Evropi zahvaljujući podružnicama u zemljama članicama s niskim stopama poreza, poput Irske.

O dobiti izvještavaju tamo gdje im je podružnica, pa i kad svoje prihode ostvaruju u drugim zemljama, piše internetski portal.

U julu je francuski sud donio odluku prema kojoj Google, sada u sastavu krovne kompanije Alphabeta, nije dužan platiti više od milijarde eura neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu (permanent establishment) u Francuskoj, a poslovanjem u toj zemlji upravljaju iz Irske.

– Ne bismo trebali prihvaćati da kompanije posluju u Evropi, a uplaćaju minimalne iznose poreza u naše državne blagajne – napisali su ministri u pismu.

Ustraju na tome da se radi o pitanju ekonomske efikasnosti, kao i pravde i suvereniteta.

Francuski ministar Bruno Le Maire, njemački Wolfgang Schaeuble, talijanski Pier-Carlo Padoan i španski Luis de Guindos predstavit će svoj prijedlog na neformalnom sastanku ministara financija u Tallinu od 15.-16. septembra.

Takvu ideju počeo je preko ljeta zagovarati Le Maire, s tim da Njemačka nije bila sklona prikloniti se toj ideji. Schaeuble se kasnije ipak pridružio francuskom kolegi, a potom su to učinili i ministri Padoan i de Guindos.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.