Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministri finansija EU-a podržali povećanje Plana ulaganja u Evropu

eu-parliament-strasbourg

Ministri finansija zemalja članica EU-a podržali su u utorak prijedlog Evropske komisije da se poveća Evropski fond za strateške investicije kako bi do 2020. godine privukao 500 milijarda eura za investicije.

Ministri su usvojili zajedničko stajalište na temelju kojeg će krenuti u pregovore s Evropskim parlamentom, javila je agencija Hina.

Komisija je odmah na početku svoga mandata u novembru 2014. godine najavila Plan ulaganja za Evropu, poznat kao “Junckerov plan”, u kojem joj je strateški partner Evropska investicijska banka (EIB). U središtu je Plana Evropski fond za strateške investicije (EFSI).

Evropski fond za streteške investicije (EFSI) trebao je po prvotnom planu imati 21 milijardu eura kapitala s kojim bi se do sredine 2018. godine privuklo najmanje 315 milijardi privatnih investicija ili u javno-privatnim partnerstvima.

Komisija je u septembru predložila da se poveća jamstvo EU-a sa 16 milijardi eura na 26 milijardi, a EIB povećava svoj kapital sa 5 milijardi na 7,5 milijardi. Riječ je o povećanju EFSI-a s 21 milijarde na 33,5 milijardi EUR, kako bi se ukupna ciljna ulaganja povećala s 315 milijardi na najmanje 500 milijardi do 2020. godine.

Ministri finansija su u utorak podržali produženje i povećanje investicijskog plana, ali su unijeli i neka poboljšanja kako bi se ispravili uočeni nedostatci. Do sada se ispostavilo da je EFSI podržavao projekte koje bi EIB i inače finansirao, to jest da nije povukao dodatne investicije, nego samo pomogao projekte koji EIB i inače financira.

Također je uočena i neravnomjerna zemljopisna pokrivenost investiranja. Prema jednoj studiji Evropske investicijske banke, 92 posto projekata koje je podržao EFSI locirano je u 15 najbogatijih članica EU-a.

U investicijski plan trebali bi biti uključeni novi sektori poput poljoprivrede, šumarstva, ribarstva. Do sada su bili uključeni sektori prometa, energije, širokopojasnog interneta, obrazovanja, zdravstva, istraživanja te jamstva za rizično finansiranje malih i srednjih poduzeća.