Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH mogu u EU!

23/06/2015

Bosna i Hercegovina dobila je odobrenje da bude na listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz tehnički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju (EU), potvrdio je danas na vanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Šarović je prošlog mjeseca potvrdio kako je Ured za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske unije odobrio svih šest tačaka iz Akcionog plana bh. ministarstva i Ureda za veterinarstvo BiH vezano za ispunjavanje uvjeta za izvoz mlijeka u EU nazivajući to “važnim trenutkom za BiH.”

Govoreći o odobrenju koje je dodijeljeno BiH, Šarović je kazao kako je za to bio presudan kvalitetan akcioni plan.

“Autoritet Ureda za veterinarstvo BiH je ono što je presudilo da direkcija za sigurnost hrane u Evropsku uniju da ovo odobrenje i time smo značajno ispunili naše težnje da obezbijedimo izvoz mlijeka u EU tokom ove godine. Svih ovih sedmica priželjkivali smo da se to desi do kraja godine ali za sada imamo dozvolu za izvoz tehnički obrađenog mlijeka s tim da posao nismo izvršili do kraja. Misija će u BiH opet doći naredne godine da provjere da li je uspostavljeni sistem u BiH takav da garantuje kvalitet i imamo godinu dana u kojoj trebamo opravdati ukazano povjerenje”, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, odobren je i izvoz mlijeka za Republiku Tursku i Rusiju za koje će BiH također trebala dozvole. Upis mljekara na listu za izvoz mlijeka trajat će naredni mjesec ili dva, poručio je Šarović dodajući kako su trenutno prijavljene četiri mljekare.

“Ključna institucija za upis mljekara je Ured za veterinarstvo BiH i čitav naš sektor će sarađivati sa ovom institucijom u narednom periodu. Male farme također moraju ispunjavati evropske standarde kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka. Uslov i standard EU je takav je da se on mora poštovati”, rekao je Šarović.

BiH će u narednom periodu, kako je istaknuto, raditi na pripremanju plana za proizvođače koji će izvoziti meso peradi u Evropsku uniju.

Još uvijek nije poznata tačna procedura kada će prve litre bh. mlijeka preći granicu Evropske unije a nema ograničenja kada je riječ o količini mlijeka koje će se izvoziti, kazao je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“Poslije ovako dobrih vijesti iz Brisela mislim da svi trebaju biti zadovoljni. Što prije ćemo prijaviti mljekare, mislim da smo obavili ogroman posao”, istakao je Kalaba.

Na današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici mljekarske industrije u BiH koji su istakli kako današnji dan predstavlja historijski dan u mljekarskoj industriji “koju su godinama tištili problemi”, piše Anadolu Agency.

Komentari

2 Comments

  1. Nahid

    23/06/2015 at 18:06

    Prvo naučite SVOJ narod da kupuje TO DOMAĆE mlijeko, pa onda očekujte nešta od "stranaca".

  2. Labud

    23/06/2015 at 19:33

    Pa ako ti ne kupujes ljudi kupuju ! Ti si jedna od onih glupana koji sve kritikuju a kad treba nesto preduzeti nista od njih !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.