Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlijeko iz BiH od danas se može izvoziti u Evropsku uniju

mlijeko

Četiri mljekare iz BiH od danas mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

Podsjećamo da je ranije na službenoj stranici Evropske komisije objavljena lista mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u EU, a to su mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, a koja danas stupa na snagu.

“Od 26. augusta navedene mljekare mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje EU, ali isto tako i prevoziti svoje proizvode preko teritorije EU na druga tržišta”, kazali su ranije iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenose Nezavisne novine.

[quote_center]Očekuje se da prvi kamion s isporukom mlijeka i mliječnih proizvoda za tržište EU bude na granici do kraja mjeseca[/quote_center]

Oni su podsjetili da je Kancelarija za veterinarstvo BiH 9. jula ove godine dostavila Evropskoj komisiji – Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiri mljekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.

Iz “Mlijekoprodukta” su naglasili da su se kontinuirano pripremali za početak izvoza u zemlje EU, te su i nakon što je komisija iz EU pregledala njihov objekat nastavili s investiranjem u oblasti otkupa i prerade mlijeka.

“S ponosom možemo reći da je kvalitet mlijeka na ulazu u mljekaru u skladu s evropskim standardima za mlijeko, što je postignuto samo zahvaljujući odličnoj saradnji s proizvođačima mlijeka”, kazali su iz “Mlijekoprodukta”.

Očekuje se da prvi kamion s isporukom mlijeka i mliječnih proizvoda za tržište EU bude na granici do kraja mjeseca.