Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Prošlo je 25 godina od pogibije 180 rudara u jami Dobrnja-Mramor (VIDEO)

26/08/2015

U rudniku Kreka, u jami Dobrnja-Mramor 26. augusta 1990. godine nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika s prosjekom godina 27, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Svi koji su to večer sišli u jamu, izuzev Smaila Imamovića koji je zadobio teške povrede ali ipak preživio, su i izgubili živote, a tugu i saosjećanje građani Tuzle i okolnih mjesta su pokazali na njihovom ispraćaju, najbrojnijem kojeg je Tuzla vidjela.

Iza njih je ostalo 365-oro djece, a teško je opisati svu tugu i bol, koji su tih dana obavili tuzlanski kraj, ali i cijelu bivšu državu.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.