Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađen dokaz da je Isus Krist imao ženu?

evandelje_harvard

Analiza tinte korištene u Evanđelju o Isusovoj ženi, prema neslužbenim informacijama, pokazala je da je papirus koji otkriva da je Isus Krist bio oženjen autentičan.

“Isus im je rekao ‘Moja žena’ i ‘ona će biti moj učenik'”, stoji u zapisu na drevnom koptskom jeziku

Neki su uvjereni da je papirus dokaz da je Isus bio oženjen i da nije živio u celibatu, što bi moglo ugroziti temeljna načela Katoličke crkve. Od njegova otkrića, historičari i vjerski vođe pokušavaju dokazati, odnosno osporiti vrijednost ovog artefakta. Novo ispitivanje tinte narušilo je teoriju da je ovaj zapis napisala osoba koja je kopirala Evanđelje po Ivanu.

[quote_right]Zapis je prvi put svijetu pokazala profesorica Karen King sa fakulteta Harvard Divinity 2012. godine. Zbirku zapisa dobila je od anonimne osobe, a odmah su izazvali pomutnju[/quote_right]

Zapis je prvi put svijetu pokazala profesorica Karen King sa fakulteta Harvard Divinity 2012. godine. Zbirku zapisa dobila je od anonimne osobe, a odmah su izazvali pomutnju. U to vrijeme novine iz Vatikana tvrdile su da su zapisi lažni. Jedan od novinskih urednika, Giovanni Maria Vian, napisao je članak pod nazivom “U svakom slučaju, prevara”.

Prošle godine testiranja papirusa pokazala su da je napisan između četvrtog i osmog stoljeća te da je autentičan. Istraživači na univerzitetu Columbia proveli su nova istraživanja koja bi mogla pokazati da je papirus autentičan, piše Daily Mail. Članovi tima koji je proveo istraživanje ne žele otkrivati rezultate dok ono ne bude objavljeno.

No detaljni izvještaj Owena Jarusa na LiveScienceu otkrio je neke rezultate istraživanja, poput onog da je Evanđelje Isusove žene pisano drugačijom tintom od one kojom je pisano Evanđelje po Ivanu, koje se pokazalo lažnjakom. To je važno jer su papirusi ispitivani i usporedbom. Jedan od fragmenata iz Evanđelja po Ivanu pisan je rijetkim antičkim dijalektom koptskog, poznatim kao Lycopolitan.

Tragovi ugljika na Ivanovom evanđelju sugeriraju da ono datira iz perioda od sedmog do devetog stoljeća. Dijalekt Lycopolitan izumro je nešto prije šestog stoljeća, mnogo prije no što je papirus napisan. Stručnjaci su ranije tvrdili da je to dokaz da je cijela kolekcija lažna, prenosi portal Index.hr.

James Yardley, viši naučni istraživač na Univerzitetu Columbia rekao je za LiveScience da nova istraživanja sugeriraju da Evanđelje o Isusovoj ženi nije napisala ista osoba koja je pisala Evanđelje po Ivanu.

“U prvom istraživanju utvrdili smo da je tinta korištena za ta dva dokumenta različita. Posljednja istraživanja to nedvojbeno potvrđuju”, rekao je i odbio više reći o istraživanju.

[pull_quote_left]Tragovi ugljika na Ivanovom evanđelju sugeriraju da ono datira iz perioda od sedmog do devetog stoljeća. Dijalekt Lycopolitan izumro je nešto prije šestog stoljeća, mnogo prije no što je papirus napisan. Stručnjaci su ranije tvrdili da je to dokaz da je cijela kolekcija lažna[/pull_quote_left]

“Još uvijek smo usred procesa i zaključci nisu finalizirani”, rekao je.

Dodao je da za sada postoje indicije da je Evanđelje o Isusovoj ženi napisao nepoznati autor, neko za koga još uvijek nismo čuli, a dob papira i tinte mogla bi se slagati s vremenom nastanka.

Ono što komplicira pronalaženje istine jest činjenica da je teško ući u trag podrijetlu papirusa. Trenutni vlasnik želi ostati anoniman, a tvrdi da ga je kupio od muškarca pod imenom Hans-Ulrich Laukamp 1999. godine, koji ga je pak nabavio u Istočnoj Njemačkoj 1963. godine.

Glasnogovornik Laukampove porodice je pak rekao da Laukamp, koji je preminuo 2002. godine nikad nije posjedovao taj papirus.