MMF: Izlazak Britanije iz EU pokrenuo bi veliku finansijsku nesigurnost

Brexit

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi potaknuti porast euroskepticizma i pokrenuti “dugo razdoblje financijske nesigurnosti”, upozorio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond, sedmicu prije referenduma o članstvu u EU-u.

“Odluka o izlasku zemlje na referendumu, pa i tijesan rezultat u korist ostanka mogao bi (…) pridonijeti porastu euroskepticizma i nesigurnosti”, ističe MMF u izjveštaju o eurozoni.

Kako navodi , europski projekt su već prilično oslabile podjele nastale u migrantskoj krizi i djelomično uvođenje granične kontrole.

“Izostanak zajedničkog odgovora na priljev izbjeglica jasno je pokazao političke pukotine” u Evropi, navodi Fond u svom godišnjem izvještaju o ekonomiji eurozone, govoreći o “sve većim političkim” podjelama.

Britanci će na referendumu 23. juna odlučivati žele li izaći iz EU-a, a ta mogućnost zabrinjava tržišta i utjecala je na odluku američke centralne banke Feda da odgodi normalizaciju svoje monetarne politike.

Zbog ubistva proevropske britanske zastupnice MMF je saopćio da će za 24 sata odgoditi objavljivanje niza dokumenata u kojima izlaže rizike povezane s ‘brexitom’, a koji su trebali biti objavljeni u četvrtak kasno navečer.

Prije objavljivanja informacije o smrti zastupnice, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je na sedmičnoj novinskoj konferenciji te ustanove upozorio na ekonomske rizike izlaska iz EU-a.

“Glasanjem za izlazak iz EU-a počelo bi dugo razdoblje velike nesigurnosti, nestabilnosti finansijskih tržišta i sporijeg rasta, a Velika Britanija bi morala pregovarati o novim odnosima s EU-om”, rekao je Rice, prenosi Hina.