Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini 24. aprila u prvoj posjeti Moskvi

federica-mogherini123

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini učinit će prvu zvaničnu posjetu Rusiji u ovom mjesecu, dok su odnosi dvije strane zategnuti do tačke pucanja zbog ukrajinskog sukoba i rata u Siriji.

Ona će također posjetiti Kinu i Indiju naredne sedmice, navodi njen ured u saopćenju objavljenom u srijedu.

Najveća pažnja vjerovatno će biti usmjerena na njenu posjetu Moskvi 24. aprila, dok su odnosi dvije strane duboko zamrznuti oko ruske podrške proruskim pobunjenicima koji predvode pobunu u istočnoj Ukrajini i njene aneksije Krima iz 2014. godine.

Pojačavajući postojeće napetosti EU insistira na političkom rješenju u Siriji bez predsjednika Bashara al-Assada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.

Objava posjete dolazi u vrijeme dok američki državni sekretar Rex Tillerson boravi u Moskvi radi razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom kako bi se suprotstavio Rusiji zbog podrške Assadu.

Mogherini će se također sastati s Lavrovom “kako bi raspravljali o najurgentnijim vanjskopolitičkim temama, posebno o sukobu u Siriji”, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Oni će također razgovarati o situaciji u Libiji, bliskoistočnom mirovnom procesu, Iranu, Afganistanu i Ukrajini, kao i odnosima EU i Rusije.

Mogherini je preuzela dužnost u 2014. s reputacijom da gaji naklonost prema Rusiji kada je bila italijanska ministrica vanjskih poslova i u više navrata je tvrdila kako želi da posjeti Moskvu.

Ona je pokušala da stabilizira veze s Moskvom, tvrdeći da je Rusija ogroman susjed s kojim EU mora naučiti da živi, ali je produbljivanje ukrajinske krize spriječilo svako približavanje, prenosi AFP.