Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Ako kapije ostanu zatvorene nismo više Evropa

Federica Mogherini

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federica Mogherini izjavila je da je Evropa suočena sa najvećom izbegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata i da evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice, jer, kako je rekla, ako se to desi “nismo više Evropa”.

Nijedna zemlja, ističe, ne može sama da se suoči sa ovim izazovom, i svaka država mora obaviti svoje dio, kako bi zajedno savladali izazov.

“Potreban je odgovor EU, koji zahtijeva saradnju na najvišem nivou država Unije sa partnerima. Spremni smo da povećamo našu podršku i finansijsku pomoć i našim partnerima pomognemo u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj dio posla u savladavanju krize”, poručila je Mogherini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard.

Suviše često, prema njenim riječima, je evropska debata o migraciji bila povezana sa pripisivanjem krivice.

“Umjesto da međusobno pripisujemo krivicu trebalo bi da radimo na zajedničkom rješenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi bježe od rata, siromaštva. Ne radi se ovde o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice. Ako se to desi nismo više Evropa”, smatra Mogerini.

Ona je ocijenila da će savladavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu.

“EU i zemlje zapadnog Balkana dele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvjereni smo da možemo zajedno dijeliti i evropsku budućnost”, zaključila je Mogherini.