Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Demokracija je proces koji nije uvijek savršen

Federica-Mogherini123

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, povodom međunarodnog dana demokracije, kazala je da je demokracija proces koji nije uvijek savršen i kojeg treba stalno njegovati i pratiti, te da je ponovila posvećenost demokratskim reformama u zemljama izvan EU.

Mogherini je kazala da je današnji dan za EU i njene članice prilika za proslavljanje 60 godina mira, stabilnosti, solidarnosti i ekonomskog razvoja na temeljima demokratskih principa, temeljnih prava i sloboda i vladavina zakona, saopćeno je iz Bruxellesa.

Međutim, kako je istakla, demokracija je proces koji se stalno odvija, koji treba biti pažljivo njegovan i koji nije uvijek savršen, te treba biti svjestan njenih nedostataka i pratiti je kritičkim i budnim okom.

– Evropska unija ostaje posvećena demokratskim reformama u našem komšiluku i izvan njega, sarađujući s vladama i civilnim društvom kroz iskreno i otvoreno partnerstvo. Ona ostaje vodeći svjetski akter u slanju posmatračkih misija za izbore, izdvajajući 45 miliona eura godišnje, kao i pružajući pomoć tokom izbora, finansirajući projekte u iznosu od više od 180 miliona eura u 39 partnerskih zemalja tokom posljednje tri godine – navodi se u saopćenju Federice Mogherini.