Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: EU će nastaviti razgovore sa Turskom

Mogherini_Xinhua

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini u ponedjeljak je kazala novinarima u Bledu, gdje će učestvovati na Bledskom strateškom forumu, kako će Brisel nastaviti razgovore sa Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasila je da je Bledski strateški forum dobra prilika za razgovore o situaciji u državama Zapadnog Balkana i Evropskoj uniji.

Istakla je kako će se tokom Foruma fokusirati na pitanje o tome na koji način Zapadni Balkan treba nastaviti put prema članstvu u EU.

Na pitanje novinara da li će biti nastavljeni pregovori o članstvu između Turske i EU, Mogherini je istakla da će nastaviti razgovore sa Ankarom.

“Nastavit ćemo razgovore sa Turskom”, rekla je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.

Napomenula je da postoje određena pitanja oko kojih se Turska i EU ne slažu, dodajući kako ipak to ne predstavlja prepreku nastavku pregovora.

“Turska je u tom regionu važan partner i još uvijek je kandidat za članstvo u EU. Zbog toga ćemo nastaviti razgovarati sa Turskom. Naše interne rasprave i posebno sastanci sa sagovornicima iz Turske će odrediti budućnost naših bilateralnih odnosa”, rekla je Mogherini.

U Sloveniji u u ponedjeljak počinje dvodnevni Bledski strateški forum, koji će se ove godine baviti globalizacijom i digitalizacijom, ali i situacijom u državama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Evropskoj uniji.

Drugog dana foruma bit će održan panel posvećen položaju EU-a u izmijenjenoj realnosti, a raspravljat će se i o digitalnoj diplomaciji 21. stoljeća.

Bledski strateški forum okupit će oko 1.000 učesnika i gostiju iz 70 zemalja, a održava se pod sloganom “Nova realnost”.

Konferenciju od 2006. godine organiziraju slovensko ministarstvo vanjskih poslova i Centar za evropsku perspektivu.