Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Moramo sarađivati s Turskom

Mogherini_Xinhua

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je, nakon sastanka u okviru političkog dijaloga na visokom nivou između EU i Turske u Briselu, istakla da se dvije strane trebaju fokusirati na zajedničke strane umjesto na crvene linije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne želim se fokusirati na crvene linije, nego na zajedničke strane. Imamo kompleksan dnevni red, ali moramo sarađivati s Turskom”, kazala je Mogherini na konferenciji za medije.

Naglasila je da je sastanak u okviru političkog dijaloga na visokom nivou između EU i Turske jedan od glavnih stubova dijaloga dviju strana.

Dodala je da su Turska i EU nastavile sa saradnjom nakon susreta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa čelnicima EU-a 25. maja.

“Naši susreti su bili iskreni, prijateljski i konstruktivni”, rekla je Mogherini.

Naglasila je da je veoma važno da Turska i EU u skladu sa zajedničkim interesima i problemima saslušaju jedni druge i vode dijalog.

Istakla je da je EU izrazila solidarnost s Turskom na godišnjicu pokušaja puča 15. jula prošle godine, dodajući da trenutno ne postoji inicijativa u EU da se FETO proglasi terorističkom organizacijom.

Napomenula je da je danas bilo riječi o mnogim važnim pitanjima, uključujući i vladavinu prava, dobrosusjedske odnose, slobodu govora i okupljanja i medijske slobode.

“Potrebno je konkretnim koracima nastaviti saradnju između EU-a i Turske”, rekla je Mogherini, dodajući da je na sastanku razgovarano i o tome kako dodatno osnažiti odnose dviju strana.

Na kraju je istakla kako postoje razilaženja oko određenih pitanja, naglasivši da su obje strane ipak spremne na saradnju.

Dodala je da Turska ima status zemlje kandidata za ulazak u EU, te da predstavlja strateškog partnera za Brisel.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn je na konferenciji za medije kazao da EU želi nastaviti saradnju s Turskom.

“U interesu EU-a je da sa stabilnom, sigurnom i ekonomski uspješnom i demokratskom Turskom, u oblastima od zajedničkog interesa, ima blisku saradnju”, rekao je Hahn.

Naglasio je da su sloboda govora i okupljanja temeljne vrijednosti demokratskih društava.

“Osnovna prava, uključujući ljudska prava, vladavinu prava, demokratiju i medijske slobode, predstavljaju neizostavne kriterije kako bi se napredovalo prema EU”, kazao je Hahn.

Izrazio je zabrinutost zbog privođenja novinara, akademskih građana, pravnika i boraca za ljudska prava.

Na kraju je dodao da je na sastanku u Briselu razgovarano i o pitanju bezviznog režima, napominjući da je EU spremna na dogovor ukoliko Turska ispuni preostale kriterije.

Istakao je da će narednih mjeseci biti održani sastanci na visokom nivou između Turske i EU-a u oblasti energetike, ekonomije i saobraćaja, naglasivši da u postojećim okolnostima ipak nije moguće otvaranje novog poglavlja s Turskom.