Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini na sjednici samita OSCE-a: Saradnja će sagraditi bezbjednost

mogherini

Federica Mogherini, visoka predsatvnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku u svom obraćanju tokom prve plenarne sjednice na 22. ministarskom samitu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) naglasila je kako je saradnja ta koja će sagraditi bezbjednost i mir u Evropi.

Mogherini je dodala da Evropa mora biti ujedinjenja u borbi sa terorizmom i migracijskom krizom, te da mora učiniti sve kako bi se zaustavio građanski rat u Siriji čime bi bio riješen veliki dio današnjih problema.

“Terorizam je direktna prijetnja za sve zemlje. Pariz, Ankara, Istanbul ili avion koji je letio iz Sant Petersburga, a koji je oboren iznad Egipta, sve su to tragični podsjetnici na terorizam. U borbi protiv ISIS-a moramo prije svega zaustaviti građanski rat u Siriji. U Beču smo pronašli pravi put za napredak u tom pravcu, ali moramo da postignemo da taj okvir sprevedemo u djelo. Svijet neće naći izgovore ukoliko budemo podijeljeni zbog ktatkoričnih interesa. Imamo odgovornost prema našim građanima da se okonča rat u Siriji. Tokom naših diskusija u Beogradu imaćemo priliku da nastavimo našu saradnju”, istakla je Mogherini.

Ona je navela da su problemi u Siriji doveli do problema u Evropi. Mogherini je istakla da “niko pojedinačno ne može odgovoriti na taj izazov”.

“Samo saradnjom se možemo boriti sa istorijskim priljevom ovako velikog broja ljudi. Sporazum o nuklearnom naoružanju sa Iranom daje nam pravo na optimizam kada je u pitanju naše zajedničko djelovanje, bez obzira na sv razlike“, rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica Evropske unije dotakla se i ukrajinske krize. Ističe da je tamo na snazi primirje koje se uglavnom poštuje, ali da nije dobro što se još uvijek nisu povukle međunarodne snage i što u određenim dijelovima Ukrajine ljudi ne mogu ostvariti voja osnovna prava.

“Moramo raditi na našim razlikama. Pojedine oblasti koje trebaju biti pod kontrolom legitimnih vlasti u Ukrajini to trenutno nisu. Civili su u veoma teškoj situaciji. Moramo naći rješenje i koje će podržati pravo Ukrajine na suverenitet i teritorilajni integritet. OSCE se posvetio ovom problemu i dosta toga je urađeno. Lokalni izbori u Donjecku i Luganjsku su održani uz nadzor OSCE-ovih posmatrača, ali smo imali određenih problem”, ocijenila je Mogherini.

Navela je da se posmatračima mora dozvoliti pristup svuda.

“Evropska unija je zabrinuta zbog jako malog napretka u gornjem Karabahu i Gruziji gdje i dalje postoje konflikti. Moramo uključiti sve strane u pronalaženje rješenja. Ne možemo nigdje imati održiv mir bez poštivanja ljudskih prava. OSCE i njene institucije moraju biti nezavisne u provođenju principa na koje se ova organizacija obavezala. Važno je i povećati povjeenje između država članica OSCE-a koje su na suprotnim stranama. Nismo daleko od toga da mir vlada na našem kontinentu. Saradnja je ta koja će donijeti našu globalnu bezbjednost i stabilnost“, smatra Mogherini.

Prvu plenarnu sjednicu 22. ministarskog samita OSCE-a u Beogradu otvorio je predsjedavajući Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, a u ime domaćina skupu se obratio srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Tokom samita, osim dvije plenarne sjednice, najavljen je niz bilateralnih sastanaka, za šta je u “Kombank areni“ posebno pripremljeno nekoliko prostorija.

Biće održana i dva prijema za sve goste samita, jedan zvanični i drugi neformalni, a domaćini će biti srbijanski premijer Aleksandar Vučić i te Ivica Dačić. U radu ministarsko samita OSCE-a učestvuje preko 1.000 predstavnika zvaničnih delegacija, među kojima i 44 ministra vanjskih poslova. U Beograd su stigli predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja partnera.