Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Rusija treba da oslobodi estonskog pripadnika bezbjednosti

Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u vezi estonskog pripadnika bezbjednosti Estona Kohvera kazala je kako će EU pomoći Estoniji i od Rusije zatražila njegovo oslobađanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini se tokom posjete Tallinnu, glavnom gradu Estonije susrela sa premijerom te države Taavijem Roivasom, ministricom vanjskih poslova Marinom Kaljurand, kao i ministrom odbrane Estonije Svenom Mikserom.

“Želim izraziti svoju solidarnost sa narodom Estonije. Pozivamo Rusiju da oslobodi pripadnika bezbjednosti koji se nalazi u pritvoru u Rusiji. Pomoći ćemo Estoniji”, kazala je Mogherini.

Kako su javili ruski mediji prošle sedmice sud u Rusiji osudio je pripadnika estonske službe bezbjednosti Estona Kohvera na 15 godina zatvora zbog špijuniranja.

Naime, estonska strana tvrdi da su Kohvera oteli nepoznati napadači i preveli preko ruske granice, dok Rusi navode da je on uhapšen na njenoj teritoriji jer je ilegalno prešao granicu.

Regionalni sud na zapadu Rusije proglasio je Kohvera krivim za špijuniranje, krijumčarenje oružja i narušavanje granice.

Ruski sud je saopćio da će Federalnoj službi sigurnosti Rusije predati novac, pištolj i uređaj za snimanje, koji su pronađeni kod Kohvera.

Estonske vlasti navode da je Kohver istraživao operaciju krijumčarenja u koju su bili umiješani agenti ruske obavještajne agencije.

Kohever se nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo od septembra 2014. godine.