Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini u Kuvajtu: EU će za obnovu Iraka izdvojiti 400 miliona eura

FedericaMogheriniUE

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je danas u Kuvajtu kako će EU za stabilnost i humanitarnu pomoć Iraku izdvojiti 400 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini se obratila na samitu u Kuvajtu čiji je cilj prikupljanje pomoći za Irak nakon rata protiv ISIS-a.

“EU će izdvojiti 400 miliona eura koji su namijenjeni za uspostavljanje stabilnosti Iraka i humanitarnu pomoć ovoj zemlji. To neće biti pojedinačna pomoć zemalja EU-a, već se radi o sredstvima koja će biti izdvojena direktno iz budžeta EU-a”, poručila je Mogherini.

Podsjetila je također kako su EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom prošle godine podržale irački narod sa 3,5 milijardi dolara.

Samitu za obnovu Iraka u Kuvajtu, koji je počeo jučer u glavnom gradu Kuvajtu, učestvuje više od 70 zemalja donatora, te oko 2.300 kompanija i organizacija iz različitih zemalja.

Irak je inače predstavio 157 projekata za obnovu iz oblasti infrastrukture, vode, energije, građevine, tehnologije. Irački zvaničnici navode kako je za obnovu zapadnih i sjevernih dijelova zemlje, koji su oslobođeni od tero