Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini u Libanu: Izbjeglička kriza nije regionalno, već globalno pitanje

FedericaMogheriniUE

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini tvrdi da će implementacija sporazuma o rješavanju izbjegličke krize postignutog između EU i Turske u praksi biti težak i zamršen proces, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini boravi u zvaničnoj posjeti Libanu, što joj je druga posjeta toj zemlji u svojstvu šefice evropske diplomacije.

Tokom dana se u Bejrutu sastala sa pedsjedavajućim libanskog parlamenta Nebihom Berrijem, premijerom Temamom Selamom, libanskim ministrom vanjskih poslova Jibranom Basilom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Liban Sigridom Kaadom.

Posjetila je i izbjeglice u kampu u regiji Bekaa u blizini libansko-sirijske granice.

Ističući kako je rat u Siriji proizveo izbjegličku krizu najveću u modernoj historiji, Mogherini je kazala da je posjetom Libanu htjela da se lično uvjeri da pomoć upućena izbjeglicama i zemljama koje zbrinjavaju te ljude ide u prave ruke. Dodala je kako je pomoć EU u Libanu stigla do 665.000 sirijskih izbjeglica i kako je osigurano obrazovanje za 66.000 sirijske djece.

Izrazivši uvjerenje da će dogovor postignut između Bruxellesa i Ankare biti moguće realizirati, bez obzira što su svi svjesni da će to biti težak zadatak, Mogherini je kazala da izbjeglička kriza nije regionalnog, već globalnog karaktera i kako svi faktori međunarodne zajednice moraju učestvovati u procesu rješavanja tog pitanja.

“Pregovori o Siriji mogu rezultirati isključivo rješenjem koje će očuvati cjelovitost te zemlje. Cjelovita, sekularna i multinacionalna Sirija je ono na čemu radimo. Neće doći do podjele Sirije. Na pregovaračkom stolu nema alternative onome što je Vijeće sigurnosti UN-a već u decembru prošle godine zacrtalo u rezoluciji“, kazala je Mogherini na upit da komentira pregovore o Siriji.