Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Ujediniti se u borbi protiv terorista ISIS-a i okončati rat

FedericaMogheriniUE

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da vijesti o masovnim pokoljima i svirepim zločinima terorističke organizacije u Siriji pokazuju da je došlo vrijeme da se svi u Siriji i van nje ujedine kako bi se otklonila ta prijetnja globalnom miru i stabilnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saopćeno je da su teroristi ISIS-a u Siriji ubili ili kidnapovali više od 400 osoba, među kojima mnogo žena, djece i starih. Ukoliko se tačnim pokažu vijesti o tom stravičnom zločinu, to će samo još jednom pokazati da se hitno mora okončati rat u Siriji koji traje petu godinu i da svi unutar i van Sirije moramo biti jedinstveni u borbi protiv terorista ISIS-a“, izjavila je Mogherini.

Komesarka Mogherini je u pisanom saopćenju pozvala sve strane involvirane u sirijskom konfliktu da pod vodstvom Ujedinjenih nacija i uz podršku cijele međunarodne zajednice podrže mirovne pregovore koji će biti održavani u Ženevi kako bi se hitno pronašlo političko rješenje te krize.

Ističući kako je rat u Siriji posljednjih dana poprimio novi nivo nasilja, Mogherini je kazala da nuklearni sporazum i ukidanje sankcija prema Iranu pokazuju efikasnost i mogućnost da se diplomacijom i dijalogom rješavaju problemi.

“Taj sporazum je pokazatelj da se saradnjom mogu prevazići sukobi, ali i nudi nam priliku da intenziviranjem te saradnje rješavamo krizu u Siriji i terorizam kao prijetnju miru u svijetu“, zaključila je Mogherini.

Pozivajući se na lokalne izvore, televizija “Mayadeen“ javlja da su teroristi ISIS-a jučer ušli u distrikt al-Bughailiyeh u Deir al-Zouru i izvršili “stravični masakr“ nad tamošnjim civilima. Isti izvor tvrdi da je ubijeno najmanje 280 osoba, među kojima veći broj žena, djece i starih. Tijela ubijenih su navodno bačena u rijeku Eufrat.

Drugi lokalni izvori javljaju da se radi o brojci od 400 civila koji su kidnapovani ili ubijeni.

Uporedo s tim, sirijska novinska agencija SANA također izvještava da su teroristi ISIS-a izveli niz samoubilačkih bombaških napada i masovni masakr u istoj regiji.

Opservatorij za ljudska prava u Siriji javlja da su se teroristi “ušunjali“ u distrikt al-Bughailiyeh, ubivši pri tome desetine civila i najmanje 75 sirijskih vojnika.