Mogući novi izbori u Grčkoj

A man passes by a graffity reading ‘Wrong is our system’ in central Athens
epa04779335 A man passes by a graffity reading 'Wrong is our system' in central Athens, Greece, on 01 June 2015. According to reports deliberations on issues regarding the Greek economy continue at the Brussels Group, with some saying a gradual deal on a technical level is considered possible with discussions expected to continue 01 June. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Grčka Vlada će možda morati da raspiše prijevremene izbore, ukoliko međunarodni kreditori ne ublaže svoje uslove za dogovor “novac za reforme”, izjavio je danas zamjenik grčkog ministra za socijalnu sigurnost Dimitris Stratulis.

“Kreditori žele da nametnu teške mjere. Ukoliko ne popuste od ovog paketa ucjena Vladi, moraćemo tražiti alternativna rješenja kao što su izbori”, istakao je Stratulis.

Stratulis je iz vladajuće stranke Syriza i nije poznato da li njegov stav predstavlja i šire mišljenje unutar partije.

Analitičari navode da njegov stav ukazuje na sve dublje nezadovoljstvo prema prijedlogu kreditora i sve prisutnije mišljenje da će stranka morati da pronađe alternative kako bi izbjegla ponuđeni plan.

Grčka je uspjela da odgodi isplatu rate Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ koja je dospijevala danas.

Portparol MMF-a Gerry Rice rekao je sinoć da vlade, u skladu sa određenim okolnostima, mogu da traže da sve rate uplate zajedno u jednom kalendarskom mjesecu.

Posljednji sličan slučaj objedinjene uplate dogodio se u slučaju Zambije sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.