Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muižnieks: Negiranje genocida u Srebrenici ne smije ostati nekažnjeno

Nils_Muiznieks444

Danas obilježavamo godišnjicu genocida nad 8.300 dječaka i muškaraca koji su ubijeni u Srebrenici u 1995., u jednoj od najmračnijih epizoda koje su se desile u Evropi od Drugog svjetskog rata. Dok odajemo počast nevinim ljudima koji su brutalno ubijeni, ne bismo trebali zaboraviti patnju rodbine žrtava i preživjelih tog genocida – navodi se u izjavi komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsa Muižnieksa povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kaže da svaki put kada se sastane s porodicama žrtava, uključujući i susret tokom posjete Bosni i Hercegovini prošlog mjeseca, bude dirnut snagom, hrabrošću i odlučnošću s kojom oni traže istinu i pravdu tokom protekle 22 godine.

-Oni zaslužuju poštovanje i podršku. Nažalost, njihovu borbu uzurpiraju politički akteri i njihovo dostojanstvo je napadnuto javnim govorom i demonstracijama, posebno u Republici Srpskoj, gdje neki umanjuju ili flagrantno negiraju srebrenički genocid, ili još gore, glorificiraju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To je sramotno i ne smije ostati nekažnjeno – naglasio je evropski komesar za ljudska prava.

Poručuje da, “umjesto da se cinično poigravaju ljudskom patnjom, politički čelnici i tvorci javnog mišljenja trebali bi prigrliti potrebu žrtava za pravdom, podrškom, i iznad svega, priznanjem”, saopćeno je iz Vijeća Evrope.