Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muscat: EU se mora izboriti sa problemima poput migranta i Brexita

joseph_muscat

Premijer Malte Joseph Muscat, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom (EU), u srijedu je tokom posjete Atini izjavio kako je evropska migrantska politika ranije bila dosta nejedinstvena, dodajući da se u posljednje vrijeme ipak vode važne rasprave u vezi sa ovim pitanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Muscat je tokom sastanka sa premijerom Grčke Alexisom Tsiprasom poručio da je Malta, koja od 1. januara predsjedava Evropskom unijom, napravila značajne korake u vezi sa pitanjem migranata.

“Ideje koje su pokrenute na konferenciji mediteranskih zemalja prije mjesec dana, već su počele davati pozitivne rezultate. Upoznali smo i druge evropske zemlje u vezi sa mjerama koje su inicirane na konferenciji. Ovo ipak nije zatvoreni klub zemalja. Evropska komisija će odrediti pravac kako bi se izborili sa važnim problemima koji su na dnevnom redu, poput migrantskog pitanja, budućnosti Evrope i Brexita”, rekao je premijer Malte.

Tsipras je upozorio kako rastući rasizam i ksenofobija u Evropi prijete zajedničkim vrijednostima, napominjući da su Evropi potrebni zajednička odgovornost i solidarnost.

“Rasizam i ksenofobija u Evropi, koji se hrane ekonomskom krizom i nesigurnošću, prijete zajedničkim vrijednostima. Moramo shvatiti da je EU demokratska i socijalna zajednica”, kazao je Tsipras.

Podsjetio je kako se ove godine obilježava i 60. godišnjica Rimskih ugovora, potpisanih 1957. godine u Rimu, kojim su osnovani Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

“Ovo je stoga prilika da ovu viziju Evrope promovišemo među našim građanima. Vjerujem da ćemo moći sarađivati kako bi poslali pozitivne signale građanima u vezi sa zajedničkom budućnošću”, rekao je Tsipras.