Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnji dan 1999. u Sarajevu zemljama Balkana obećan evropski put

bih_eu

Na današnji dan 1999. godine u Sarajevu je počeo samit Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije iz 39 zemalja i predstavnici 17 međunarodnih organizacija usvojili su 30. jula deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi zemalja u regionu Balkana.

Srbiji, koja nije pozvana na samit, poručeno je da se može priključiti Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu kada prihvati demokratske promjene.

Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu je promovirala međunarodna zajednica, odnosno Evropska unija, 10. juna 1999. godine u Kelnu s namjerom da se prethodna reaktivna politika reagiranja na krize u Jugoistočnoj Evropi zamijeni dugoročnom strategijom sprečavanja kriza.

U osnivačkom dokumentu više od 40 država (iz Evrope i svijeta) i organizacija rečeno je da se Pakt stabilnosti (PS) osniva u namjeri pomoći državama Balkana u njihovim naporima da ojačaju mir, demokratiju, ljudska prava i ekonomski progres, a time i osiguraju stabilnost u cijelom regionu.

Na Samitu u Sarajevu 30. jula 1999. godine Pakt je počeo da funkcionira, a državama regiona obećana je perspektiva evroatlantskih integracija.