Na protestima za ostanak eurozoni oko 70.000 Grka

protesti-grcka1134

Hiljade osoba, oko 70.000 prema policiji, okupilo se u ponedjeljak na Trgu Syntagma u središnjem dijelu Atine da bi demonstrirali u korist ostanka Grčke u eurozoni.

– Grčka pripada Evropskoj uniji (EU) i svi pregovori s njenim kreditorima (EU i MMF) moraju se odvijati u evropskom okviru – rekao je za novinsku agenciju AFP Kyriakos Fragozidis, zaposlenik u jednom preduzeću.

– Već duže vremena nisam učestvovao na ovim manifestacijama. Politika štednje je bila vrlo stroga za Grčku, ali razlozi krize nisu štednja, to je model produktivnosti zemlje – ocijenio je on.

Sa zviždaljkama na usnama, neki od demonstranata, većinom srednjeg doba, mahali su grčkim i evropskim zastavama. Jedan od njih je uspio uću u krug parlamenta noseći grčku zastavu.

– Ja sam za Evropu, iako su mjere štednje vrlo oštre. Bez Evrope, vratit ćemo se u Srednji vijek – dodala je 35-godišnja Aleksandra Ikonomu, vlasnica umjetničke galerije.

Demonstrantima se pridružio Konstantin Mitsotakis, bivši premijer desničara (od 1990.do 1993. godine), koji danas ima 93 godine. “Ovo je velika manifestacija, ovo nije manifestacija pristalica ni manifestacija podjela. Ovo je manifestacija jedinstva.

-Moja poruka je da Grčka ostane u Evropi – ustvrdio je on.

Ovo je drugi put od četvrtka da se proevropljani okupljaju na Trgu Syntagma, i dan nakon sličnih manifestacija protiv štednje koje podržava vlada. Na ovim skupovima bilo je oko 7.000 osoba, prema policiji.

Nekoliko metara od Trga, oko 200 anarhista je također manifestiralo, prije nego što su ih rastjerale interventne snage da bi se izbjegli eventualni incidenti s proevropskim demonstrantima.

Grčka je podnijela nove prijedloge svojim kreditorima u ponedjeljak prilikom održavanja vanrednog evropskog samita o grčkoj krizi, koja rizikuje da propadne krajem mjeseca.