Nagradni konkurs na temu: “Zapadni Balkan za 20 godina – izazovi i prilike”

mladi-fokus

U sklopu projekta  “REACT!”, ALPHA Centar, Nikšić i APROPO Sarajevo, a pod pokroviteljstvom RYCO (Regional Youth Cooperation Office) i EU objavljuju poziv za dostavu eseja na temu “Zapadni Balkan za 20 godina – izazovi i prilike”.

Poziv je otvoren za učesnike iz Bosne i Hercegovine. U ovom takmičenju učestvuju i mladi iz Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Uslovi koje kandidati moraju ispuniti su da su mlađe osobe u dobi od  19 do 30 godina starosti koje interesuju teme vezane za: vladavinu prava, odbranu, sigurnost, demokratiju i pomirenje u regionu.

Eseji bi trebali biti dužine do 3 stranice, napisani fontom Times New Roman 12, sa proredom od 1,5).

Uz esej je potrebno u e-mailu napisati adresu i grad stanovanja, broj telefona na koji možemo da vas kontakltiramo kao i validnu e-mail adresu.

Eseje treba poslatina e-mail adresu: konkurs@theloft.ba, ne kasnije od 31.07.2018.

Konačna odluka o pobjednicima će biti donesena i pet pobjednika/ca će biti proglašeno 07.08.2018., a pobjednici će biti obavješteni 08.08.2018.

Prvi dio nagrade se odnosi na dva prvonagrađena autora/autorice iz Bosne i Hercegovine koji će biti nagrađeni učešćem u internshipu/boravku (Internship REACT program) u Skoplju (Makedonija)i Prištini (Kosovo) (pojedan od proglašenih pobjednika iz BiH ide u svaki od gradova), gdje će boraviti sa drugim pobjednicima iz ostalih zemlja učesnica: Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora. Intership-i će biti održani u periodu od  15.08.2018. (odlazak) do 22.08.2018. (povratak).

Internship nagrada se sastoji od:

  • Plaćenog putovanja BiH – Skoplje/Priština (odlazak i povratak);
  • Boravka od 7 dana na predviđenim destinacijama / 6 plaćenih noćenja;
  • Sedam (7) džeparaca za svakog od dva pobjednika/interna u iznosu od 20 eura dnevno (ukupno 140 eura) koji su predviđeni za pokrivanje troškova hrane i drugih sitnih potreba.

Svakog dobitnika će dočekati i za njihov boravak iorganizaciju će se pobrinuti Nacionalni kordinator iz partnerskih organizacija u zemlji boravka (za više informacija možete nas kontaktiratina e-mail: konkurs@theloft.ba).

Drugi dio nagrade se odnosi na svih pet (5) prvonagrađenih (prvo dvoje plus narednih troje porangiranju) i sastoji se učestvovanjana Summer School REACT koja će se ove godine održati u Gusinju, Crna Gora. Više o ljetnoj školi možete vidjeti na www.reactmontenegro.me.

REACT Kamp traje od 03.09. do 08.09.2018.

Nagrada se sastoji od:

  • Plaćenog putovanja za sveučesnike od BiH do Gusinja, Crna Gora (odlazak i povratak);
  • Plaćenog smještaja i hrane;
  • Učešća na radionicama i ostalim aktivnostima koje će biti organizirane u kampu.

Za sve dodatne informacije molim vas da nas kontaktirate na  e-mail adresu: konkurs@theloft.ba.