Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon terorističkih napada u Parizu, krizni sastanci u cijeloj Evropi

pariz-napad4

Glavni evropski gradovi su na prvoj liniji od subote da bi ojačali svoju odbranu, suočeni s terorizmom, te da bi osigurali bezbjednost svog stanovništva nakon napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država (IS).

Francuski Le point prenosi da su u Londonu, Berlinu, Beču, Madridu i Rimu šefovi vlada održali ili bi trebalo da održe hitne sastanke, da bi izrazili svoju solidarnost s Francuskom te da se angažiraju i pruže svoju pomoć u borbi protiv terorizma.

U većini zemalja, sigurnost je pojačana oko francuskih institucija od interesa.

Belgija je, navodi Le Point, pozvala svoje građane da izbjegavaju odlaske u Francusku, gdje je u napadima od petka navečer poginulo najmanje 128 i povrijeđeno 250 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u subotu predsjedavao kriznim sastankom “nakon zastrašujućih terorističkih napada u Parizu”. Jedan visoki zvaničnik londonske policijski je saopćio da su pojačane sigurnosne mjere.

Kako piše Le Point, Foreign Office je savjetovao na oprez svoje državljane na javnim mjestima u Francuskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sve biti učinjeno da “pomognemo da se pronađu izvršioci i podstrekači ovog napada i izvedemo zajedničku borbu protiv terorista”.

Šef talijanske vlade Matteo Renzi je najavio pojačanje kontrola na cijelom poluotoku.

-Kao i svi Talijani, znam danas da teroristi neće pobijediti. Da je sloboda jača od varvarizma. Da je hrabrost jača od straha – poručio je Renzi.

-Danas, mi smo svi Francuska – rekao je šef španske vlade Mariano Rajoy, prije sastanka vijeća nacionalne sigurnosti u Madridu, pogođenom nizom napada na vozove 2004. godine, kada je poginula 191 osoba.

U istom trenutku se održavao hitan sastanak najviših zvaničnika antiteroriastičkih službi u zemlji. Ova komisija za procjenu terorističkih prijetnji u Španiji, treba da odluči da li će antiteroristički znak za uzbunu podići na najviši nivo.

Belgija je povećala kontrolu svojih granica u saradnji s francuskom i švicarskom vladom i stavila svoje službe sigurnosti “u stanje pojačane budnosti”, a i Portugal je pojačao sigurnost na aerodromima i francuskim interesnim mjestima.

Vlade Poljske, Nizozemske, Švedske, Luksemburga bi trebale također održati vanredne sastanke o sigurnosti.

Izvan Evropske unije, Rusija, involvirana u sirijski sukob stavila je u stanje pripravnosti cijeli svoj sigurnosni sistem.