Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ulicama Pariza jake mjere sigurnosti, građani polažu cvijeće za žrtve

pariz-napad-dan-poslije 1

Jake policijske i vojne snage od jutros su na ulicama Pariza, gdje je dosta mirno nakon sinoćnje serije terorističkih napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos tome što se na ulicama može osjetiti strah i što je vidljivo da je na snazi vanredno stanje nakon sinoćnje tragedije, građani Pariza izlaze na ulice u želji da polože cvijeće na neke od gradskih znamenitosti kako bi na taj način odali počast nevinim žrtvama. Pored centralnog kipa na Trgu republike veliki broj građana, na čijim je licima vidljiva tuga, položio cvijeće i upalio svijeće u znak sjećanja na žrtve napada.

pariz-napad-dan-poslije

Francuske vlasti odlučile su, nakon terorističkih napada, da zatvore Eiffelov toranj, muzej Louvre, Disnyland zabavni park i mnoge druge turističke znamenitosti Pariza. Istovremeno, turisti koji su se zatekli u francuskoj prijestonici od jutros nastoje što prije napustiti grad. Stoga su tokom dana zabilježen velike gužve na aerodromu “Charles De Gaulle”.

Prema službenim podacima, u sinoćnjim terorističkim napadima u Parizu poginulo je 128 osoba, dok je njih 250 povrijeđeno, od toga blizu stotinu nalazi se u životnoj opasnosti.

Napadi su izvedeni na šest različitih lokacija, prilikom čega je poginulo osam terorista. Kako doznaje novinar AA, sedam terorista imalo je pojaseve sa eksplozivinim napravama, koje su aktivirali. Francuske vlasti su izrazile bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti. Odgovornost za napade online saopštenjem preuzela je teroristička organizacija ISIS.