Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljaju se konsultacije o reformi Izbornog zakona

delegacija-eu-bih

U okviru tekućih napora da pomognu u pružanju tehničke ekspertize za reformu Izbornog zakona, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, zajedno s Venecijanskom komisijom, nastavljaju konsultacije sa relevantnim akterima BiH u oblasti izbornog zakonodavstva.

Prva u nizu konsultacija s političkim liderima je planirana za danas poslijepodne. Za danas nisu predviđeni događaji za medije – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Obraćanje medijima će biti u utorak, 5. juna, a obratit će se v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer, direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

– Proces potpomaganja se nastavlja i ostajemo spremni da pružimo pomoć, savjete i ekspertizu, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim strankama. U ovoj godini, Bosni i Hercegovini pruža se šansa da se približi standardima Evropske unije, a ne da se udaljava od njih – navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.