Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nekad su Grčku napadali tenkovi, danas to rade banke”

Yanis Varoufakis exits the Ministry of Finance

Bivši ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis je mišljenja da je dogovor grčke vlade i međunarodnih kreditora dokument kojim su izdiktirani uslovi predaje Grčke.

Varoufakis je na privatnom blogu objavio tekst u kojem je napisao da sporazum koji je postignut jučer u Briselu nema veze sa demokratijom niti željom da se pomogne Grčkoj već ugrožava nacionalni suverenitet njegove domovine.

“Nikada ranije Evropska unija nije donijela odluku koja podriva projekat evropskih integracija. Evropski lideri su načinom na koji su tretirali našu vladu zadali odlučujući udarac evropskom projektu”, naveo je Varoufakis.

Napisao je kako su jučerašnjim sporazumom pripremljeni uslovi predaje za Grčku.

“To nema nikave veze sa ekonomijom, niti sa bilo kakvom brigom za vrstu reformi koja će omogućiti podizanje Grčke iz blata. To je čisto manifestacija politike ponižavanja. Svako može vidjeti da lista zahtjeva euogrupe predstavlja veliko odstupanje od pristojnosti i razuma”, smatra Varoufakis.

Trenutnu situaciju je uporedio sa diktaturom iz 1967. godine napominjući da su tada Grčku okupirali tenkovima, a sada u istu svrhu koriste banke.

“Strane sile su 1967. godine koristile tenkove za kraj grčke demokratije. U 2015. godini je još jedan puč u režiji stranih sila, putem grčkih banaka umjesto tenkova. Možda je glavna ekonomska razlika u tome što 1967. godine grčka javna imovina nije meta, dok sada zahtjevaju predaju svih preostalih javnih dobara, kako bi se iskoristili za servisiranje našeg duga”, napisao je bivši grčki ministar.