EU u fokusu

Romeo Franz

Nijemac čiji je govor ostao upamćen u EP-u bit će zadužen za odnose sa BiH (VIDEO)

28/09/2019

Franz je na ovoj funkciji naslijedio hrvatskog parlamentarca Tonina Piculu

Nijemac Romeo Franz novi je šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, objavljeno je na sajtu ovog parlamenta.

Franz je na ovoj funkciji naslijedio hrvatskog parlamentarca Tonina Piculu.

Franz član stranke Zelenih, da se u proteklom periodu snažno zalagao za prava Sinta i Roma, kao i da mu je ovo drugi mandat u Evropskom parlamentu.

Isti izvor navodi da bi Delegaciju Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom trebalo, između ostalih, da čine i hrvatski parlamentarci Ruža Tomašić i Željana Zovko.

Franz je na sebe skrenuo pažnju kada je u Evropskom parlamentu oštro kritikovao talijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija. Nakon njegovog emotivnog govora salom je odjeknuo pljesak.

Salvini, koji je poznat po svojoj populističkoj i anti-imigracijskoj politici, još je prošle godine, u službi ministra unutarnjih poslova, najavio svoje planove o stvaranju popisa Roma u Italiji, kako bi lakše započeo proces deportiranja onih koji nisu Italijani.

“Neregularni stranci biti će deportirani putem dogovora s drugim zemljama, ali talijanske Rome nažalost moramo zadržati doma”, jedna je od žustro kritiziranih izjava Salvinija.

Franz je ove izjave nazvao čistim rasizmom i sramotom za Evropu. Franz je također napomenuo kako će Salvinijeva ilegalna politika rezultirati nevinim ženama i djecom na ulici, te je tada pozvao Evropski parlament kao instituciju, da na osnovi svojih zakona čvršće i jasnije osudi tu politiku i retoriku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.