Romeo Franz

Nijemac čiji je govor ostao upamćen u EP-u bit će zadužen za odnose sa BiH (VIDEO)

Romeo Franz

Franz je na ovoj funkciji naslijedio hrvatskog parlamentarca Tonina Piculu

Nijemac Romeo Franz novi je šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, objavljeno je na sajtu ovog parlamenta.

Franz je na ovoj funkciji naslijedio hrvatskog parlamentarca Tonina Piculu.

Franz član stranke Zelenih, da se u proteklom periodu snažno zalagao za prava Sinta i Roma, kao i da mu je ovo drugi mandat u Evropskom parlamentu.

Isti izvor navodi da bi Delegaciju Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom trebalo, između ostalih, da čine i hrvatski parlamentarci Ruža Tomašić i Željana Zovko.

Franz je na sebe skrenuo pažnju kada je u Evropskom parlamentu oštro kritikovao talijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija. Nakon njegovog emotivnog govora salom je odjeknuo pljesak.

Salvini, koji je poznat po svojoj populističkoj i anti-imigracijskoj politici, još je prošle godine, u službi ministra unutarnjih poslova, najavio svoje planove o stvaranju popisa Roma u Italiji, kako bi lakše započeo proces deportiranja onih koji nisu Italijani.

“Neregularni stranci biti će deportirani putem dogovora s drugim zemljama, ali talijanske Rome nažalost moramo zadržati doma”, jedna je od žustro kritiziranih izjava Salvinija.

Franz je ove izjave nazvao čistim rasizmom i sramotom za Evropu. Franz je također napomenuo kako će Salvinijeva ilegalna politika rezultirati nevinim ženama i djecom na ulici, te je tada pozvao Evropski parlament kao instituciju, da na osnovi svojih zakona čvršće i jasnije osudi tu politiku i retoriku.