Njemačka i Francuska protive se planu Evropske unije o prijemu migranata

Njemačka i Francuska zahtijevaju da Evropska komisija promijeni plan naseljavanja migranata koji pristižu do obala Italije i Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema planu Evropske komisije, Francuska i Njemačka trebaju primiti skoro 40 posto od 40.000 migranata iz Sirije i Eritreje koji se očekuju u naredne dvije godine.

“Privremeni mehanizam relokacije mora biti baziran na dva principa koji su od jednake važnosti: odgovornost i solidarnost”, zajednički su se putem saopćenja za javnost danas oglasile dvije zemlje.

Ravnoteža između ova dva principa nije postignuta u prijedlogu Komisije, dodaje se u saopćenju.

Francuska i Njemačka zahtijevaju da se u vidu imaju napori koje su ove dvije članice već učinile po pitanju međunarodne zaštite i drugih vidova pomoći.

Plan prihvatanja 40.00 Eritrejaca i Sirijaca izmijenjeni je plan Evropske unije da primi 20.000 migranata u periodu od slijedeće dvije godine i dodijeli im mjesta za stanovanje u zemljama članicama. Plan o primanju 20.000 migranata EU je donijela u osvit krize u Sredozemnom moru.

Prema izmijenjenom migracijskom planu Evropske komisije 40.000 izbjeglica će biti raspoređeno širom EU shodno šemi izrađenoj prema postojećoj populaciji, bruto domaćem proizvodu i stopi nezaposlenosti u državama.

To znači da će Njemačka, Francuska i Italija kao najjače ekonomske sile u EU morati prihvatiti većinu migranata.

U međuvremenu je evropska granična služba Frontex saopćila da je više od 5.000 migranata izbavljeno iz Sredozemnog mora u periodu od petka do nedjelje, što je najveći val migranata viđen ove godine.

Oko 1.820 migranata umrlo je ili nestalo u Sredozemlju od početka ove godine, podaci su Međunarodne organizacije za migracije.