Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka je od Grčke krize zaradila 100 milijardi eura!

angela-merkel12

Njemačka je od krize u Grčkoj zaradila gotovo 100 milijardi eura, navodi se u istraživanju Instituta za ekonomske studije Leibnitz.

Profitirala je niskim kamatama fondova koje je vlada posuđivala.

“Ove uštede prevazilaze troškove krize, čak i u slučaju da je Grčka bankrotirala. Jasno je da je Njemačka imala korist od krize u Grčkoj”, tvrde autori istraživanja s Instituta, čije je sjedište u gradu Hale.

[pull_quote_right]Iznos od 100 milijardi eura Njemačka je uštedjela od 2010. godine i to je tri posto domaćeg bruto proizvoda[/pull_quote_right]

Konkretno, kada se investitori suoče s problemom na tržištu, počnu tražiti svojevrsno utočište za svoj novac, od čega je Njemačka imala ogromnu korist.

“U proteklih nekoliko godina, kad god su se finansijska tržišta suočavala s negativnim vijestima, kamatne stope njemačkih državnih obveznica opadale su, a kada su vijesti dobre, onda su one u porastu”, ističu autori istraživanja.

Berlin je zahtijevao fiskalnu disciplinu i oštre ekonomske reforme u Grčkoj u zamjenu za saglasnost s novom pomoći od međunarodnih kreditora.

Wolfgang-Schaeuble

 

Podsjetimo, njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble bio je protiv otpisivanja dugovanja Grčkoj.

Iznos od 100 milijardi eura Njemačka je uštedjela od 2010. godine i to je tri posto domaćeg bruto proizvoda.

“Zaradom od obveznica i druge zemlje su imale koristi, uključujući SAD, Francusku i Mađarsku, ali u znatno manjoj mjeri. Udio Njemačke u finansijskim paketima za Grčku, uključujući i novi, iznosi oko 90 milijardi eura. Čak i u slučaju da Grčka ne vrati ni cent, državna blagajna Njemačke imala je finansijsku korist od krize”, ističe se u istraživanju.