Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Njemačka odlučila vraćati sirijske izbjeglice u druge zemlje EU

11/11/2015

Odluka njemačkog ministarstva unutarnjih poslova o ponovnoj primjeni Dublinskog postupka i na sirijske izbjeglice naišla je na odobrenje susjedne Austrije, ali je izazvala i nove sukobe unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj.

“To je signal na koji smo čekali već sedmicama, ovo je preokret od jedne kulture bezgranične dobrodošlice ka kulturi razuma i odmjerenosti”, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner za austrijsku agenciju apa. Ona je dodala kako sada “ovu poruku treba odaslati u svijet kako bi i imala učinka” .

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je kako se Dublinski postupak već od 21. oktobra primjenjuje i na sirijske izbjeglice. No kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU), dosad nije bilo slučajeva vraćanja u neku od zemalja Evropske unije.

No, vraćanje izbjeglica u zemlje poput Grčke, gdje najveća većina izbjeglica i stupi na tlo Evropske unije, i dalje se praktički neće primjenjivati zbog nehumanih uvjeta u tamošnjim prihvatnim centrima.

Njemačke vlasti primorane su na to nakon nekoliko sudskih odluka u Njemačkoj u kojima su sudovi, odlučujući o žalbi izbjeglica koje su trebale biti vraćena u Grčku ili Italiju, zaključili da u prihvatnim centrima u ovoj zemljama vladaju nehumani uvjeti te da se prema izbjeglicama ne postupa skladno međunarodno propisanim normama.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koalicijski partner demokršćanske Unije CDU/CSU, kritizirala je najnovije mjere ministra De Maizierea.

Potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner smatra kako primjena Dublinskog postupka na sirijske izbjeglice “ionako nema smisla” zbog ogromne birokratske procedure koju iziskuje povratak izbjeglica u neku drugu zemlju EU-a, zbog čega se prvotno i odustalo od primjene.

“Stari Dublin je mrtav. Nama je potreban jedan novi, solidarniji sistem raspodjele izbjeglica unutar EU s tim da previše ne opteretimo manje zemlje članice”, rekao je SPD-ov političar.

Između stranaka vladajuće koalicije Angele Merkel sve su češći sukobi otkako ministar unutarnjih poslova posljednjih dana opetovano izlazi u javnost s novim mjerama kojima je cilj smanjiti broj izbjeglica.

Najnoviji sukob se razvio oko prijedloga De Maizierea da se sirijskim izbjeglicama utočište pruži samo u trajanju od godine dana, što bi isključilo mogućnost legalnog dovođenja ostatka porodice u Njemačku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.