Njemačka predvodi u deportacijama Afganistanaca iz Evrope

hrvatska_izbjeglice

Njemačka je predvodnica u prisilnim deportacijama i “dobrovoljnim povratcima” afganistanskih tražilaca azila u Evropi u protekle dvije godine, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala objavljenom u četvrtak.

Njemačka je vratila 3.440 tražilaca azila u nasiljem zahvaćenu zemlju tokom istog perioda, više od bilo koje druge članice EU.

Iako je Njemačka zaustavila deportacije nakon napada kamionom bombom u maju na mjestu gdje se nalazi njemačka ambasada u Kabulu u kome je ubijeno 150 ljudi, u septembru je ponovo vratila osmero afganistanskih tražilaca azila koji su bili osuđeni za krivična djela.

U izvještaju grupe za ljudska prava navodi se da je zabilježen rast deportacija u Afganistan iz Evrope od 300 posto između 2015. i 2016. godine , sa 3.290 na 9.460 deportiranih afganistanskih tražitelja azila.

U 2016. pet evropskih zemalja iz kojih je vraćeno najviše Afganistanaca bile su Njemačka (3.440), Grčka (1.480), Švedska (1.025), Britanija (785) i Norveška (760).

Deportacije su izvršene dok se afganistanske snage sigurnosti bore s rastućom pobunom širom zemlje od okončanja borbene misije NATO-a u 2014. Broj žrtava je u porastu dok afganistanska vlada gubi kontrolu nad zemljom iz dana u dan.

Sudeći po izvještaju UN-ove misije pomoći u Afganistanu objavljenom sredinom godine, 1.662 civila su ubijena i 3.581 je ranjeno u prvoj polovini 2017., dok na prijestonicu Kabul otpada 19 posto ukupne brojke.

Na osnovu podataka afganistanskog ministarstva izbjeglica i povratnika, izvještaj navodi da je od 828 povrataka iz Evrope između januara i aprila, 304 (37 posto) bilo prinudno a 524 (63 posto) bilo je “dobrovoljno”.

Povratak se može smatrati “dobrovoljnim” ukoliko se afganistanskom državljaninu naredi da ode ali je povratak bez prisile ili ukoliko afganistanski državljanin u potpunosti odluči da se sam vrati.

Njemačka je primila više izbjeglica s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike od bilo koje druge države članice EU od vrhunca migrantske krize u 2015. godini, prenosi dpa.