Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka: Stranke vladajuće koalicije bez dogovora o migrantskoj politici

Volker Kauder

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj nisu uspjele riješiti spor u vezi s migrantskom politikom te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Volker Kauder kazao je u srijedu novinarima da su razgovori protekle noći trajali oko četiri sata, istakavši da su još uvijek potrebni dalji razgovori o pitanju migracija.

Na pitanje novinara da li su tri koalicione partije riješile aktuelni spor koji čak prijeti i vladi kancelarke Angele Merkel, formiranoj prije tri mjeseca, Kauder je istakao da dogovor nije postignut i da će se partijski odbori sastati u nedjelju kako bi se ponovo razgovaralo o pitanju migrantske politike.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Vidjeli smo to i tokom razgovora. Nije riječ o beznačajnom, već o centralnom i važnom pitanju. Moramo razgovarati jedni s drugima”, rekao je poslanik političke partije iz koje dolazi i kancelarka Merkel.

Podsjetimo, i sama Merkel je u utorak izjavila da ne očekuje da će na Samitu lidera Evropske unije (EU) koji će u Briselu biti održan 28. i 29. juna, biti postignuto rješenje za cijeli paket azilanata za svih sedam direktiva.

Merkel se u Berlinu sastala s premijerom Španije Pedrom Sanchezom s kojim je podijelila mišljenje o temama o kojima će se razgovarati na samitu, a među kojma je i jačanje ekonomske i monetarne unije unutar EU-a.

Istakla je kako treba nastaviti raditi na direktivama o procesu azila i Uredbi Dublin IV, dodajući kako podržava postizanje bilateralnih sporazuma s zemljama iz kojih izbjeglice dolaze.

Njemačka kancelarka i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Horst Seehofer imaju različito mišljenje kada je riječ o rješavanju problema migranata i azila.

Seehofer smatra kako s granica treba vratiti izbjeglice koje su ranije registrirane u članici EU, prethodno im je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj, ili nemaju dokumente, dok Merkel problem želi riješiti s zemljama članicama.

Seehofer je dao Merkel rok da do kraja mjeseca riješi ovo pitanje koje je izazvalo podjele u njemačkoj vladi.

Politički analitičari smatraju kako će se ova kriza do koje dolazi između Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćanske socijalne unije (CSU) odraziti i na budućnost koalicije.