Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka u posljednjih šest mjeseci registrirala 220.000 azilanata

njemacka-migranti-granica

Došlo je do rasterećenja izbjegličke krize, poručio je njemački ministar unutarnjih poslova, a o čemu opširno pišu njemački mediji. No, kritike na račune ministrovih izjava također nisu izostale.

Die Welt prenosi da je u Njemačkoj broj izbjeglica koje dolaze znatno opao, temeljeći taj navod na izjavama njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizièrea (CDU) koji je kazao da je tako došlo do “znatnog rasterećenja” izbjegličke situacije. Dok je 2015. godine više od milijun potražitelja azila došlo u Njemačku, nastavlja ovaj list, njemačke vlasti su u prvih šest mjeseci ove godine registrirale nešto više od 220 tisuća pridošlica.

Die Welt navodi da je u tom razdoblju najviše izbjeglica došlo iz Sirije, zatim iz Afganistana i Iraka. Razlog za to “rasterećenje” je “pored zatvaranja Balkanske ruta, izbjeglički pakt Europske unije s Turskom”, prenosi de Maizièreove riječi Die Welt.

“Na Sredozemnoj ruti brojke izbjeglica su, prema de Maizièreu, sa oko 70.000 na razini od prošle godine. Veliki dio tih potražitelja azila uopće ne stiže do Njemačke, jer se Italija ponaša ‘korektno’ i ljude ne šalje jednostavno dalje na sjever kao što je to bio slučaj proteklih godina, kazao je de Maizière. Prognozu za čitavu 2016. godinu ministar nije htio dati, navodeći da je stanje previše ‘labilno’ da bi mogao bilo što prognozirati”, piše Die Welt.

Blokada na Balkanu nije bila poželjna u Berlinu, ali ipak dobrodošla

Spiegel Online na tu temu donosi komentar, citirajući de Maizièrea kako izbjeglička kriza, doduše, nije riješena, ali da pronalaženje rješenja u Europi napreduje “dobro”, a u Njemačkoj “vrlo dobro” te da proces rješavanja krize teče “uredno”. No, istina jeste da rješenje svjetske izbjegličke krize uopće ne napreduje, ističe se u komentaru Spiegela i dodaje:

“Ništa se ne kreće ‘uredno’. Istina je da je sve više izbjeglica, istina je da svijet nije postao mirniji, istina je da se u Siriji ratuje neumanjenom žestinom. Samo jedna stvar se promijenila: mnoge izbjeglice ne dolaze više u Europu, jer se Europa konzekventnije zagradila – uz pomoć dogovora s Turskom i zatvaranjem Balkanske rute. Blokada na Balkanu s gledišta njemačke vlade, doduše, nije bila poželjna, ali je onda ipak bila dobrodošla.

Posljedica toga: dramatičnost izbjegličke krize u zapadnoj i sjevernoj Europi nije više toliko osjetna kao protekle godine. A pošto je ta kriza tako daleko od očiju, ujedno je daleko i od srca.”