Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Njemački zvaničnici kritikuju Johnsona zbog usporedbe EU sa Hitlerom

17/05/2016

Njemački zvaničnici oštro su kritikovali britanskog političara, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona zbog njegovih navoda da Evropska unija (EU) ima ciljeve slične onima koje je imao i nacistički vođa Adolf Hitler, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uslijed priprema britanske nacije za referendum koji će odlučiti o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU, Johnson je uporedio savez evropskih zemalja i Hitlera dodajući kako su obje strane “ulagale i ulažu napore da se Evropa ujedini u super državu pod jednim autoritetom”.

“Napoleon, Hitler, razni ljudi su to pokušavali i to se završilo tragično. EU je pokušaj da se to uradi različitim metodama, da se ujedini”, rekao je Johnson u intervjuu za britanski Telegraph nakon čega je intervju dospio i u brojne njemačke medije.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Michael Hardt, govoreći o Johnsonu, rekao je da “svako ko dopušta sebi da se spusti na takve polemike pokazuje da mu ponestaje pravih argumenata”.

“Ako pogledamo u kulturnom životu i način na koji funkcioniše Evropa, jasno je da Evropa nikada nije bilo više britanska nego što je sada. Želimo da stvari ostanu kakve jesu – sa Britanijom unutar EU”, rekao je Hardt.

“Mnogi političari u Njemačkoj ostali su bez teksta na ono šta glupi nacionalizam može izazvati u, naizgled inteligentnim ljudima”, rekao je glasnogovornik za evropska pitanja Kluba socijaldemokrata SRNJ Axel Schafer.

“Evropska unija je klub kojem se 28 država članica pridružilo dobrovoljno, ne silom, to je klub u kojem Britanija ima vodeću ulogu, koji bi bio nezamisliv bez britanskog rukovodstva”, naglasio je Shafer.

Prema njegovim riječima, “tužno je vidjeti” da se Johnson svojim izjavama pridružio “grupi antievropskih nacionalista sastavljenih od mađarskog premijera Viktora Orbana i liderke francuskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen”.

Komentari