Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wicker: Podrška SAD-a u borbi protiv korupcije i ekonomskog kriminala u BiH

BiH

Roger Wicker

Američki senator Roger Wicker uputio je pismenu poruku učesnicima konferencije “Vizija 2020 za BiH” koja se održava u Sarajevu u organiziraciji Američko-bosanske fondacije i Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Vašingtonu.

Konferencija se održava u suradnji s Ambasadom SAD-a i Delegacijom EU u BiH, te uz podršku Kantona Sarajevo i BH Telekoma.

Poruku je učesnicima pročitao dr. Saša Toperić, predsjednik Organizacionog odbora konferencije i direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Vašingtonu.

Poruku prenosimo u cijelosti:

– Kao kopredsjednik OSCE-a i predsjednik OSCE-ovog komiteta Parlamentarne skupštine za politička pitanja i sigurnost pri američkom Kongresu, upućujem svoje tople želje učesnicima konferencije “Vizija 2020” na panelu “Borba protiv korupcije: Najbolje prakse i najbolji put naprijed”.

Žao mi je da ne mogu biti s vama u Sarajevu zbog obaveza koje imam kao senator u Vašingtonu.

Kao što znate, Sjedinjene Američke Države duboko brinu o suverenitetu, stabilnosti, oporavku i budućeg prosperiteta Bosne i Hercegovine. Nakon moje prve posjete vašoj zemlji 1995. godine napravili ste ogroman napredak ka upostavljanju stabilne, demokratske, i ekonomski održive zemlje.

Ipak, više je potrebno učiniti od međunarodne zajednice i lidera u BiH da bi se ovaj momentum održao.

U Vašingtonu, moja kolegica senatorica Jeanne Shaheen i ja smo među onima u američkom Kongresu koji rade na podršci privatnom sektoru i poduzetništvu u BiH. Na 20. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavili smo prijedlog zakona o uspostavi “BiH – SAD poduzetničkog fonda” za podršku rastu malih i srednjih poduzeća širom BiH.

U Sarajevu, centralna vlada mora poduzeti vidljive korake i unaprijediti transparentnost i vladavinu prava. Ostavljena postrani korupcija će ugroziti integraciju BiH u Evropsku uniju i NATO. Dvadeset godina nakon Dejtona nema izgovora za korupciju i rizik koja ona nosi za buduće generacije.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati tužitelje i sudije čiji je fokus na visoko profiliranim slučajevima korupcije i ekonomskog kriminala. Sjedinjene Američke Države bi trebale nastaviti svoju podršku istrazivačkom novinarstvu i nevladinim organizacijama koje promoviraju reforme.

Čestitam učesnicima današnje konferencije “Vizija 2020” i cijenim vaš rad s ciljem pomoći pri eliminiranju bičeva korupcije koja stvara politički zastoj i ekonomsko stagniranje BiH. Želim vam sve najbolje tokom konferencije i radujem se nastaviti rad s vama da bismo zajedno osigurali stabilnu i prosperitetnu jugoistočnu Evropu – poručio je senator Wicker.