EU u fokusu

Novalić: I pored svih zastoja uspješno provodimo zacrtane reforme

26/01/2017

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u našoj zemlji ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Sastanku je prisustvovala i šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu ambasadorica Lidija Topić.

Razgovarano je o aktuelnim temama s ciljem izrade izvještaja koji će Preda podnijeti Evropskom parlamentu i na osnovu kojeg će biti donesena rezolucija o BiH.

Uz čestitke na postignutim rezultatima u provođenju Reformske agende Preda se posebno interesirao za predstojeće korake Federalne vlade u provođenju ovog dokumenta i na putu ka euroatlatskim integracijama.

– I pored svih zastoja mi uspješno provodimo zacrtane reforme, rekao je federalni premijer, naglasivši da su do sada usvojeni svi reformski zakoni, a predstoji i usvajanje onog najvažnijeg, a to je Zakon o PIO, koji je nazvao ključnim u reformi socijalnog sistema.

Federalni premijer je rekao da ove godine predstoji usvajanje tri, četiri vrlo važna zakonska akta, kao što su zakoni o doprinosima, o šumama, o stečajnom postupku, o privrednim sudovima…, uz nastavak reforme javne uprave i državne službe.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Preda se posebno interesirao za saradnju vlada dvaju entiteta i rezultatima posljednjeg susreta s premijerkom Vlade RS Željkom Cvijanović, koji je premijer Novalić ocijenio kao veoma uspješan.

Bilo je riječi i o popunjavanju upitnika EU na entitetskom i kantonalnom nivou, za šta je rečeno da ide prema zacrtanom planu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.